December 5-én a komáromi Egressy Béni Városi Művelődési Központban egy gálaesten adták át a Harmónia-díjat, amely a szlovákiai magyar zenei élet egyetlen szakmai elismerése. A díjátadó eredeti időpontja 2020. október 17-e volt, az októberi járványhelyzet miatt azonban a szervezők kénytelenek voltak akkor a rendezvényt elhalasztani, a jelenleg érvényben lévő kormányrendeletnek hála azonban most már sikerült ezt megtartani.

A Lábszky Olivér ötlete alapján 2011-ben megalapított elismerés átadásának helyszíne korábban évekig vándorolt az országban a Komáromi Jókai Színház és a Kassai Thália Színház között (de megengedve az ettől eltérő alternatívát is), a szervezők azonban 2019-ben úgy döntöttek, a díjátadó ünnepség állandó otthona és főszervezője a komáromi Egressy Béni Városi Művelődési Központ lesz.

Változtattak a díj kiértékelésén is, hiszen 2020-tól kezdve az elismerést ezentúl csak egy alkotó kaphatja meg minden évben, a díjazott személye pedig az utolsó pillanatban, a döntés napján derül majd ki. Ennek alapján a Harmónia-díj kuratóriuma három jelöltet határozott meg: Farkaš Árpád, Hodek Dávid és Sárközi Pál neve november 19-én váltak ismertté.

Az est során Életműdíjat kapott a 2020 májusában elhunyt Balogh Csaba zenepedagógus és karnagy, beszédet mondott Keszegh Béla polgármester, valamint zenés műsort adott a RÉV zenekar, Szarka Gyula és zenekara, Sipos Dávid, Ruszó Tibi, és a Rácz Cello Quartet is. A győzteseket végül Lakatos Róbert, a Harmónia-díj Kuratóriumának az elnöke ismertette:

2020. Harmónia-díj nyertese Farkaš Árpád,

2020. Harmónia-díj közönségdíjasa pedig Sárközi Pál lett.

Olvasta már?
KOMÁROM időjárás

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális lapszámot.

Programajánló
Nem található esemény!
Legolvasottabb