A köztudatban annyira nincs benne a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet értéktára, habár az újságírói munkát néhány esetben megkönnyíti. Azonban nem csak ezért fontos, hogy most már androidos telefonon is elérhetjük a felületet.

A nyitóoldal

De mi is ez? A Felvidéki Értéktár applikáció több mint 10 000 bejegyzést tartalmaz 8 kategóriában. 4030 település közül válogathatunk, és tekinthetjük meg magyar kulturális értékeit, mint például: 3641 emlékhely, 1822 híres személyiség, 84 néptánc gyűjtés, 2820 népzenei gyűjtés, 3788 régi fénykép, 674 mese, valamint a helyi értéktár bizottságok által elfogadott 297 érték.

2020-ban különösen fontosnak tartjuk kulturális értékeink online megjelenítéseit. Az itt található adatok felhasználhatóak akár iskolák számára a honismereti, illetve egyéb tanórákon. Ajánljuk minden korosztály figyelmébe az összegyűjtött anyagmennyiséget, különösen változatossága és könnyű elérhetősége miatt. Intézetünk célkitűzései felé tett lépés nemzeti tudatunk megőrzése és annak minél szélesebb körbe való eljuttatása – olvasható a CSEMADOK honlapján.

Habár korábban szerettem volna közzétenni ezt a tesztet, nem volt alkalmam kipróbálni az alkalmazást, ugyanis Magyarországon tartózkodtam, ott pedig nem működött az utóbbi időben. Örömteli ugyan, hogy a hiba jelzése után néhány nappal (éppen határátlépésem előtt húsz perccel) a hibát kijavították, az Értéktár pedig elérhető lett Magyarországon is. Murphy törvénye.

Településnézet

Az alkalmazásba belépve az adatbázis számaival találkozunk, azaz egy-egy számláló mutatja, hány település, emlékhely, híres személy, régi fénykép, etc. található az adatbázisban. Ezen felül találunk egy keresőfelületet, ahol településenként megnézhetjük ezeket az értékeket. Helymeghatározást is alkalmazhatunk, ekkor nem térképen, hanem listában kapjuk meg a legközelebbi településeket, amiknél kis piktogram jelzi, hogy milyen értékeket rögzítettek a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet munkatársai.

Önmagában hiánypótló alkalmazásról beszélünk, azonban néhány funkciót hiányoltam. Nem lehet böngészni az egyes értékek között, mondjuk tematikusan a népdalokra szűkítve, ahogy egy városon belül az emlékhelyeket sem lehet összefűzni, hogy azokat beiktassuk egy sétába. Az azonban plusz, hogy minden értéknél egyenes hivatkozás mutat a Google Maps-re, így egyesével könnyedén megtalálhatók a rendszerben rögzítettek.

Ami számomra tovább növelte volna az értékek univerzumát, az az etnikai megoszlás a múltban és manapság. Mondhatjuk hogy ezt a Velemjáró már megcsinálta, de az ember azért ember, hogy valami folyamatosan hiányozzon neki.

Komárom értékei

Na persze, könnyű rinyálni a hiányosságokról. A leírások jók, és ha nem tartanánk elég bőségesnek őket, mindig valamilyen szakirodalomra hivatkoznak. Ha pedig létezik a témában online is elérhető dokumentumfilm vagy valamilyen írás, a link szerepel a leírásban. A meséknél és népzenéknél pedig amennyiben rendelkezésre áll, hangzó formában is meghallgathatjuk őket.

Summa summarum: borzasztó üdvös, hogy végre van egy ilyenünk a Felvidéken. Gyakran feledkezünk meg róla, hogy mennyire gazdag történelmünk van, és mennyi minden köt ide bennünket. Az app segít benne, hogy ne feledjünk. Az alkalmazás elérhető a Google Play Store-ban, vagy ezen a linken.

Olvasta már?
KOMÁROM időjárás

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális lapszámot.

Programajánló
Nem található esemény!
Legolvasottabb