Szeptember 25-én Komáromban a Szinnyei József Városi Könyvtárban tíz hónap után újra író-olvasó találkozót tartott Bíró Szabolcs. A néhány hónapja megjelent Lázár evangéliuma című kötetét mutatta be, a szerzővel Németh Péter beszélgetett. A bemutató végén záporozni kezdtek a kérdések a közönségtől.

Az első kérdés arra irányult, hogy egy világjárvány idején megterhelő volt-e egy zombi-pestisről írnia Bíró Szabolcsnak. A szerző elmondta, hogy ez egy különleges műfaji kísérlet volt számára, hiszen vegyítette a történelmi zsánert a horrorral. Az írónál a tudatos tervezés része, hogy miután befejezett három részt az Anjouk-könyvsorozatból, ír egy teljesen más műfajú regényt. Korábban az első Anjouk-trilógia után született meg az Elveszett csillagok című ifjúsági kalandregény és A sárkány, aki nem akart aludni című mesekönyv, most pedig a hatodik kötet után a Lázár evangéliuma. A koronavírussal kapcsolatban sokszor furcsán érezte magát, és előfordult, hogy arról írt, a zombik által ostromlott várban hogyan spórolnak az élelemmel. Mikor este felment a közösségi hálóra, azzal volt tele, hogy az emberek megrohamozták a bevásárlóközpontokat. Ezek a véletlen és élet írta azonosságok néha rémisztőek voltak, annak ellenére is, hogy a könyv szinopszisa és vázlata már jóval a koronavírus megjelenése előtt elkészült.

Szóba került, hogy a könyvet március 13-án szerette volna a szerző befejezni, mert ironikusnak tartotta, hogy péntek 13-án fejezze be a véres zombi-regényt, de sajnos ez nem jött össze, így egy huszonnégy órás maratoni írást követően végül március 15-én fejezte be a kötetet.

Ezt követően Bíró Szabolcsot a mesekönyvéről kérdezték. Elmesélte, hogy amikor megszületett az első fia, mindenki azzal kezdte nyaggatni, hogy mikor ír egy gyermekkönyvet. Egy vasárnapi interjúban végül elmagyarázta, hogy ő soha nem fog ilyen könyvet írni, mert nem az ő műfaja. Ettől számítva egy héten belül, miután az egyik éjszaka a fia nem tudott aludni, kitalált egy mesét, majd másnap megírta a mesekönyvet, és néhány nappal később a Manó Könyvek kiadóvisszajelzett, hogy publikálnák.

Szóba került, hogy miről fog szólni a következő Anjouk-kötet, hiszen a tizenöt részesre tervezett sorozatból még kilenc kötet van hátra. A jelenlévők azt is megtudhatták, hogy jelenleg az Elveszett csillagok című könyve alapján készülő film forgatókönyvén dolgozik, ami remélhetőleg néhány éven belül akár mozikba is kerülhet.

Nagyszerű élmény volt ennyi karanténban, kulturális rendezvény hiányában töltött hónap után találkozni egy hús-vér íróval. Remek légkörben volt módunk beszélgetni egy kicsit a történelmi zsáner reneszánszáról, zombikról, rockzenéről és arról, hogy sose mondjuk, hogy soha.

Fotók: Bese Bernadett

Olvasta már?
KOMÁROM időjárás

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális lapszámot.

Programajánló
Nem található esemény!
Legolvasottabb