Az Egressy Béni Városi Művelődési Központban sok változás történt az elmúlt egy évben, és mint minden kulturális és művészeti intézményt, kényszer szabadságra küldött a koronavírus-járvány. Varga Emese dramaturggal, az intézmény sajtóreferensévél beszélgettem.

2019-ben sok változás történt a Városi Művelődési Központban. Új név, új vezetőség. Ennek köszönhetően mennyiben lesz más az idei év, mint az előzőek? Sikerült már az új rendszernek felállnia?

Elindult egy építkezés, a csapat összeállt. Ennek már meg is vannak az első eredményei, hiszen sikerült egy színesebb programajánlatot létrehozni, ami képes egy nagyobb közönségréteget megszólítani. Tavaly szeptemberben indultak új csoportjaink, Laboda Róbertnek van két színjátszócsoportja, a Komáromi Táncműhely keretén belül az óvodás kortól a felnőtt korosztályig dolgoznak néptánccsoportjaink, Süll Tamás vezetésével balettcsoportunk is működik. A hét minden napján van valamilyen művészeti műhelymunka az intézményben. Természetesen a régi csoportok is megmaradtak, mint a Concordia Vegyes Kar és a Gimisz. A visszajelzések alapján van igény az új foglalkozásokra és műsorokra. Utóbbiak jellemzően teltház előtt zajlanak.

Eredeti terveink szerint Lehár Ferenc nevét vettük volna fel. Lehár pályája erősebben szimbolizálná azt a szellemi és művészeti irányt, amit képviselni szeretnénk, ráadásul idén van születésének 150. évfordulója, ami erősítette volna a névfelvétel fontosságát. Viszont a város, mint fenttartó, kultúrpolitikailag az Egressy Béni név mellett döntött, így 2020-as évet már, mint Egressy Béni Városi Művelődési Központ kezdtük. Azóta elkészült az új honlapunk, ahol majd digitális jegyelővétel is elérhető lesz.

A koronavírus felrúgta minden kulturális intézmény életét, kénytelenek voltatok ti is hosszú hetekre bezárni. Milyen volt az újra indulás? Hogy telt a június?

Lehár születésnapján készítettünk egy gálát, de az még teljesen zárt volt, csupán közvetítettük. Kevesebb fellépővel zajlott, mint terveztük, mivel a magyarországi művészek még nem tudtak átjönni. Ennek ellenére kellő tisztelettel emlékeztünk meg az évfordulóról, Becse Szabó Ilona, Gál Tamás, Beliczay Trió /Jozef Horváth, Lakatos Róbert, Rácz Csaba/ és Nagy István közreműködésével, Rák Viktória volt az est háziasszonya.

Ezt követte egy Trianoni megemlékezés, aminek az volt a különlegessége, hogy együtt szerveztük a Komáromi Jókai Színházzal és a kassai Thália Színházzal. A műsort élőben közvetítette mindhárom intézmény. A június 6-i előírások maximálisan 100 fős közönséget engedélyeztek, viszont online nagy volt a nézettség, több, mint 20 000 fős. Boráros Imre, Dráfi Mátyás, Lakatos Róbert, Gál Tamás, Culka Ottó, Dégner Lilla, Kiss Szilvia, Matusek Attila, Olasz István, Ollé Erik, Szvrcsek Anita és Balla Barnabás közreműködtek. A megemlékezésen fellépett a Folkkvartett zenekar, Pálinkás Andrássy Zsuzsanna, Vadkerti Imre, Bertók István, Sipos Dávid, valamint Gálik Gábor, Gálik Klaudia, Domján Máté és Kukucs Eszter.

Ezt követte egy gyereknapi program a Csavar Színház Azördögbe!!! meseelőadásával és Korpás Éva gyerekkoncertjével. Akkor már több embert be lehetett volna engedni, de akkoriban olyan gyorsan változtak a jogszabályok, hogy sajnos kisebb volt az érdeklődés, mint vártuk. Véleményem szerint ebben az is közrejátszott, hogy ekkor még nem igazán tudták a szülők, hogy lehetett-e jönni vagy sem, és reklámozni sem tudtuk annyira.

A Trianon-megemlékezés alapján elmondhatjuk, hogy nagyon sikeres volt az online közvetítés. Terveztek hasonlót a jövőben is?

Igen, tervben van, hogy a jövőben is lesznek hasonló rendezvényeink.

Szeptember 21-én lesz egy Kaszás Attila jótékonysági emlékgála, melynek teljes bevételét a felvidéki magyar fiatal tehetségeket támogató ösztöndíj létrehozására szeretnénk fordítani.

Az ösztöndíj a gálán kerül meghirdetésre és a Jókai Napok zárórendezvényén hirdetjük ki az eredményt. Minden művészeti területről várjuk a közép- és főiskolás fiatal tehetségek jelentkezését. Az ösztöndíjat tanulmányi célokra vagy valamilyen projekt megvalósításra lehet fordítani.

Beszélgessünk egy kicsit a nyári napközis táborokról! Idén mire számíthatnak a gyerekek?

Július elején indulnak a nyári napközis táboraink. Az első héten, július 6-tól 12-ig színjátszó tábor Laboda Róberttel, majd július 13-tól 17-ig néptánc tábor Nagy Jánossal és Madari Katalinnal, és végül Süll Tamással július 20-tól 24-ig balett tábor valósul meg. Minden nap 8-tól 4-ig foglalkoztatják a gyerekeket az adott témában, színes programmal.

Mit terveztek az év második felére? Sikerült minden elmaradt műsort bepótolni?

Abban bízunk, hogy augusztus közepétől a megszokott módon tudjuk kezdődhet az évad. Augusztus 15-én a Magyar Állami Népi Együttes fellépése lesz az első nagy rendezvényünk. Szeptembertől pedig megpróbálunk minden előadást bepótolni, egy kivétellel: Bogányi Gergely zongorakoncertjét sajnos nem tudtuk más időpontra áttenni. Rengeteg színes programmal készülünk, többek között lesz Kristóf Réka, Halász Judit, Zorán és Zséda koncert, de vendégünk lesz a kassai Thália Színház a Légy jó mindhalálig c. musicallel. A Jókai Napokról sem feledkezünk meg, reményeink szerint legalább annyi csoporttal, mint júniusban tervben volt, sikerül megvalósítanunk november 5.-8. között.

Olvasta már?
KOMÁROM időjárás

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális lapszámot.

Programajánló
Nem található esemény!
Legolvasottabb