2023. június 10-én találkoztunk Méry Jánossal az Esterházy Akadémia titkárával Martoson. Miközben a növendékek számára az egyik utolsó próbatételre való felkészülés zajlott – élesben gyakorolták a televíziós vitaműsorban való részvételt –, készítettünk egy rövid interjút az akadémia és a Titkár úr közös történetéről, illetve az elmúlt négy szemeszterről.

Az Esterházy Akadémia II. évfolyamában végzett, a III. évfolyam munkáját pedig már titkárként követhette nyomon. Növendék, majd az Akadémia alkalmazottja, két egészen különböző nézőpont. Melyik szerep volt a nagyobb kihívás?

Előszöris talán azzal kezdeném, hogy már azért is nagyon hálás voltam a Jóistennek, hogy az Akadémia hallgatója lehettem, mert bevallom, sokáig vacilláltam, hogy egyáltalán beadjam-e a jelentkezésem. De végül nem bántam meg, sőt: az a két év életem meghatározó két éve lett. S mivel én úgymond túlkorosként nyertem felvételt, nagy kihívást jelentett újra felvenni a tanulás ritmusát. De sikerült, s ami ennél is fontosabb a hallgatótársaim személyében sok, hasonlóan gondolkozó, hasonló értékrendű fiatalt ismerhettem meg Felvidék szinte minden régiójából, s nekem képzés szakmai része mellett talán ez volt a legfontosabb. Az pedig, amikor a két év végeztével Gubík Laci igazgató úr felkért, hogy legyek az Akadémia titkára, egy újabb nagy kihívás volt, hiszen annak a Jancsó Sanyinak a helyére kellett lépnem, aki Gubík igazgató úrral együtt rakta le az Akadémia alapjait, s két évfolyam titkára volt. Szóval fel volt adva a lecke, s úgy érzem, hogy mindkét szerep, a maga idejében óriási kihívás volt a számomra. De talán nem vallottam kudarcot egyikben sem.

A II. évfolyam munkáját a járványhelyzet nehezítette meg. Hogy látja, 2021 szeptembere és 2023 közt sikerült minden célkitűzést megvalósítani?

Valóban, a mi évfolyamunk munkáját a vírus nagy mértékben befolyásolta, igaz, 2020 tavaszán, az első hullám miatt kiesett képzést így egy intenzív augusztusi héten pótoltuk, ami még jobban összekovácsolta a csapatot. A III. évfolyam képzését hasonló dolog nem zavarta meg, s talán mondhatom, hogy egy-egy kivétellel minden képzési alkalmat és kirándulást sikerült megvalósítanunk. Ehhez nagyban kellett az előadók önfeláldozó munkája, az Igazgató úr kitűnő szervezőképessége és kapcsolatai, s az, hogy a hallgatók általában felelősségteljesen álltak az előadásokhoz. Természetesen kivétel mindig van, de összességeben elégedett vagyok a III. évfolyam munkájával.

Mely témakörök érdekelték legjobban a növendékeket?

A legjobb előadás a hallgatók szerint egyértelműen Gazdag József Márai Sándorról tartott előadása volt, aki kitett magáért, s valóban fantasztikusan komplex összefoglalót tartott a 20. század talán legikonikusabb felvidéki írójáról. De a legkedveltebb témák a beszédtechnikai gyakorlatok, a politikai kommunikáció és a videóvágassal, fotózással, újságírással kapcsolatos előadások és gyakorlatok voltak, melyeket szintén nagyon élveztek a fiatalok.

Noha minden előadás és tréning megtartásához a Kárpát-Medence legjobb szakembereit kérik fel, bizonyosan köztük is voltak olyanok, akik különösképp meg tudtak ragadni a hallgatóság figyelmét. Tudna néhány példát említeni?

Itt Pelle Veronika és Szimicsku László előadásait emelném ki, de a teljesség igénye nélkül megemlíteném még Duray Miklós, Györffy Kinga, Szilágyi András, Popély Gyula, Somogyi Alfréd vagy Martí Zoltán nevét is.

Ha felidézi az első képzést, illetőleg a nemrég megtartott utolsót, milyen következtetéseket tud levonni?

Talán azt mindenképpen, hogy a csapatnak már az elejétől volt egy magja, aki a végsőkig kitartott, s akik nagy szerepet játszottak abban, hogy a két év alatt hullámvölgybe került egy-egy hallgató nem ment el, s végig csinálták a képzést. 24 hallgatóból így még 17-nek van esélye arra, hogy a záróteszt megírásával és a mentorkonferencián való részvétellel befejezze a képzést. S talán ezt tartom a III. évfolyam legnagyobb erényének is, hogy bár voltak elégedetlenkedések egy-egy ügyben, egy-egy tesztnél, de a csapat összetartott, barátságok születtek, s azok a felvidéki magyar fiatalok, akik addig nem ismerték egymást, mára igénylik egymás tarsaságát és Esterházy János szellemiségét viszik tovább munkájukban, s azokban a szervezetekben, melyek munkájában részt vesznek.

Az Esterházy Akadémia képzése minden jel szerint folytatódik. Önnel is találkozhatnak a növendékek majd a IV. évadban?

Igen, s bár jelenleg több fronton kell(ellene) helyt állnom, de az Esterházy Akadémia titkári pozícióját meg szeretném tartani egészen addig, amíg Gubík László igazgató úr számít rám.

nyitókép, fotók: Méry János/Esterházy Akadémia

Olvasta már?
KOMÁROM időjárás

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális lapszámot.

Programajánló
Nem található esemény!
Legolvasottabb