Martos. 2023. március 24. Az Esterházy Akadémia végzős növendékét kérdeztük az Akadémián eltöltött időszakról, kevéssel az utolsó szemeszter lezárása előtt.

Nemrégen zajlott a történetmeséléssel kapcsolatos vizsgátok. Hogy sikerült? Hogy érezted magad?

Nemrégiben zajlott a történetmeséléssel kapcsolatos vizsgánk. Én személy szerint nagyon jól éreztem magam. 81%-ot értem el, ami nem tökéletes, de mivel a szóbeli megnyilvánulás még mindig kívül áll a komfortzónámon, ezért jobban most még nem ment volna. Úgy érzem, megtettem, ami tőlem tellett. A vizsgára való út közben azonban nagyon jól éreztem magam. Érdekes előadásokat hallhattunk, nagyon jó történeteket, és nagyon jó tippeket arra vonatkozólag, hogy hogyan nyerhetjük el a hallgatóság minél nagyobb figyelmét. Tartalmas és hasznos tudásnak érzem a megtanultakat.

Az Esterházy Akadémia utolsó előtti negyedévében járunk. Milyen témakörökkel foglalkoztok mostanság?

A kétéves akadémia témakörei nagyon sokrétűek. Az első évfolyamot a névadónk életútjával, majd a felvidéki magyar politikatörténettel és kultúrtörténettel kezdtük, amiben helye volt a felvidéki történelemnek, irodalomnak, sporttörténetnek, politikának, vallástörténetnek, médiatörténetnek, színháztörténetnek, önkormányzatiságnak, nyelvhasználatnak és kultúrának is. Szintén az első félévben tanultunk Szimicsku tanár úr által a hírek világáról és Pelle tanárnő által a kommunikáció alapjairól.

A második félévi témaköreink a publicisztikát és az eszmetörténetet járták körül, megfűszerezve angol nyelven folyó előadásokkal, könyvbemutatókkal. Ezekután rákanyarodtunk az érvelés/vitatechnika és retorika/nyilvános beszéd kurzusokra.

A harmadik félévben a politika elméleti hátterével és határterületeivel foglalkoztunk, példának okáért alkotmányjogi és közigazgatási alapokkal, diplomáciával, emberi jogokkal, biztonságpolitikával stb. Ezek mellett lehetőségünk volt kipróbálni magunkat az oknyomozó újságírásban és a történetmesélésben. Az utolsó félévben tanultunk médiáról, sajtóról és gyakorlati tudást sajátíthattunk el a közösségi média, a kampánykommunikáció és a televíziós beszélgetés műfajaiban. Jelenleg a médiában való szereplés mikéntjét sajátítjuk el.

Alapjában véve már több, mint egy éve látogatsz el kéthetente a festői szépségű felvidéki halászfaluba, Martosra. Mi a véleményed az Esterházy Akadémiának otthont adó községről?

Martos, az Esterházy Akadémiának otthont adó község egy gyönyörű település. A lakói kedvesek, befogadóak, úgy tekintenek ránk, mintha mi is martosiak lennénk. Szívesen látnak – nem csupán oktatási időben – a faluban, és szívesen kötnek barátságokat is velünk. A falu egyszerűen gyönyörű, annak kristálytiszta vizeivel, természeti kincseivel és friss levegőjével. Egy páratlan csoda, ahol feltöltődhet az ember.

Az én szívemet Erdély rabolta el. Többször is volt lehetőségünk oda ellátogatni, de én személy szerint csak egyszer tudtam élni ilyen lehetőséggel, pontosabban a Csíksomlyói búcsú alkalmával. Erdély maga a varázslat, Csíksomlyó pedig egy szent hely, aminek szentségét még az is érzi véleményem szerint, aki nem is akarja. A búcsú a lelki feltöltődés fellegvára, ahol mindenkinek járnia kellene legalább egyszer életében.

Kivel és milyen témában készíted a mentormunkád?

A mentormunkámat a Selye János Egyetem történészével készítem a Felvidéki magyarok számának változásáról a népszámlálások tükrében.

Ha jól tudom, az Akadémia vezetősége több alkalommal is tartott kihelyezett képzéseket, felkínált külföldi utazásokat. Van esetleg olyan helyszín, ahová a képzés során jutottál el és a szíved csücskévé vált?

Igen, az Akadémia számtalanszor kínált fel kihelyezett képzéseket, külföldi utazásokat. A teljesség igénye nélkül lehetőségünk nyílt tanulni Dániában, Párizsban, Macedóniában, Szerbiában, Belgiumban stb. Kihelyezett képzéseink voltak Budapesten, Lakiteleken, Erdélyben, Csehországban és még sorolhatnám.

Mi a legfontosabb, amit eddig a pontig az Esterházy Akadémia segítségével megtanultál?

Nem tudok egy, számomra legfontosabb dolgot kiemelni, amit eddig az Esterházy Akadémia segítségével megtanultam. Az Esterházy Akadémia sok mindenre megtanított. Arra, hogy magyarként folyamatosan tennem kell magyarságomért, és a magyar közösség ápolásáért. Arra, hogy folyamatosan igényt tartsak a fejlődésre, hiszen annyi dolog van még, amit nem tudok. Arra, hogy ki kell állni a jogainkért, azokat ismerni kell és megőrizni. Arra, hogy a kultúránk mennyire fontos, és annak ápolása nélkül elveszhetünk. Arra, hogy milyen nagy a világ, ezért nem szabad szűk látókörűen gondolkodni. Arra, hogy hivatásunk magyar, de küldetésünk európai.

Miért ajánlanád az ambiciózus, közügyek iránt érdeklődő felvidéki, illetve kárpát-medencei fiataloknak az Esterházy Akadémiát?

Hogy miért ajánlanám az ambiciózus, közügyek iránt érdeklődő felvidéki, illetve kárpát-medencei fiataloknak az Esterházy Akadémiát? A tudás olyan széles skáláját kaphatják meg itt, egy intézményben, amihez máshol két-három intézményt kellene látogatniuk legalább. Az Esterházy Akadémián egy olyan csoport részévé válhat, amelyiknek tagjai ugyancsak keresztény konzervatív értékeket vallanak, ugyanazon dolgok iránt érdeklődnek, így nem csoporttársakat kap, hanem egy másfajta család részévé válhat, ami soha nem engedi el a kezét.

A lehetőségek tárháza tárul elé a belépés pillanatában, ahol nem csupán a külföldi utazásokra gondolok, vagy széleskörű témájú konferencia lehetőségekre, hanem arra, hogy a tanulás mellett nálunk beleférnek a könyvbemutatók, hajókázások és filmforgatások is. Ismerjük a szórakozást, ezért is próbálhattam ki itt először a lézerharcot, a bowlingot, részt vehettem először borkóstolón, járhattam megannyi múzeumban, focimeccsen, stúdióban. Találkozhattam olyan emberekkel, sőt, tanulhattam olyan emberektől, akiket azelőtt csak a televíziókban láthattam.

Gyarapíthattam a könyvtáramat, a fotóalbumomat és az életre szóló élményeim számát. Az Esterházy Akadémia két éve számomra az életem leghasznosabban eltöltött két éve volt. Aki ilyen értékek mentén éli az életét, és nyitott szemmel – lélekkel járja világát, amibe belefér a tanulás, és megannyi minden, az nem dönthet jobban, minthogy az Esterházy Akadémiát választja.

nyitókép/fotók: Esterházy Akadémia/Morva Mátyás

Morva Mátyás

Olvasta már?
KOMÁROM időjárás

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális lapszámot.

Programajánló
Nem található esemény!
Legolvasottabb