Martos. 2022. június 1-én lezárult az Esterházy Akadémia III. évfolyamának első képzési éve. „Mire eltelik a nyár, már folytatják is a növendékek a harmadik és negyedik szemeszterrel, melybe már az akadémia mentorhálózata is bekapcsolódik, a képzés folyamatos megvalósítását pedig az Nemzeti Teheség Program támogatta” – tudtuk meg Gubík László alapító igazgatótól, amikor az interjúrú lehetőségéről egyeztettünk. Időközben el is készült. Lássuk!

Lezárult az Esterházy Akadémia III. évfolyamának első képzési éve. Hogyan értékelné a 2021-ben összegyűlt 20 növendék munkáját, hozzáállását?

Kijelenthető, hogy harmadszorra is sikerült egy szilárd értékrendű, ugyanakkor rendkívül fejlődőképes csapatot összeraknunk, mely az első hetektől kezdve annyira összeszokottan működik, mint ha már évek óta ismernék egymást. Az átlagéletkort tekintve ez az eddigi legfiatalabb esterházys évfolyam, és minden előfeltétel adott egy sikeres kifutópályához, hogy akadémiai tanulmányaikat követően is értékes és eredményes képviselői legyenek a felvidéki magyar közösségeknek.

A tárgyi tudáson, szakmai tapasztalatokon túl mi a legfontosabb, amit az Esterházy Akadémián eltöltött évek egy-egy növendéknek adni tudnak?

Az Esterházy-faktor elsajátítása, vagyis a hivatásod gyakorlása oly módon, hogy a szakmai tudásodat és képzettséged mindig kötelességed alárendelni a közösséged boldogulásának. Ez a névadó hátrahagyott üzenete az utókornak, és ennek a megkülönböztetett áldozatvállalásnak az elsajátítása és kiteljesítése kell, hogy kiemelje az esterházysokat a mezőnyből a saját szakterületükön és földrajzi működési területükön belül. Ha úgy tetszik, ez jelenti a különbséget egy kiváló szakember és egy kiváló, ugyanakkor közösségi odaadással is megáldott szakember között.

A képzés idő fele eltelt. Van valamilyen módszertani vagy szervezési különbség az első és a második év közt?

Az akadémia mára egy bejáratott menetrend és tanrend mentén működik, rendkívül felkészült oktatói gárdával. Az öt éve lefektetett alapokhoz alig kellett hozzányúlni, viszont az előző évfolyam képzéseihez képest örömteli fejlemény, hogy mindössze egyetlen online órát kellett tartanunk. Manapság már sokminden megoldható különböző portálok és programok segítségével, de az ilyen szemináriumi foglalkozások valódi ízét mégiscsak a személyes jelenlét és tréningek adják, ezért rendkívül örülök, hogy visszatértünk a virtuális oktatási térből a valós oktatási térbe.

Hogyan fogadták a növendékek a következő félévben induló mentorhálózat hírét? Talán egyeseknek már határozott elképzelései is vannak ezzel kapcsolatban?

Tudatában voltak annak, hogy a „második félidőben” vár rájuk egy mentorprogram, így a körültekintőbbek már az első félév egyik kurzusát, a prezentációs vizsgafeladatot is ennek jegyében készítették el.
Ezzel is úgy van az ember, mint mindennel az életben. Sokkal könnyebb a dolga, ha tudja, mit akar, és arra céltudatosan készül. Erre a tervezési készségre, jövőképalkotásra és célorientáltságra pedig igyekszünk őket nevelni az Esterházy Akadémia falain belül, hiszen az egyes kurzusok is egymásra épülnek, a teljesítményük pedig a mentormunkájukban csúcsosodik ki.

Az Esterházy Akadémia nem csupán szellemi és szakmai fejlődést kínál növendékeinek, de a tanulmányi utak és kirándulások mellett még ösztöndíjjal és a képzések során teljes ellátással is jár. Mindezt számításba véve, hogy látja, mi a legjelentősebb motivációs erő, ami miatt hétről hétre eljárnak a fiatalok Martosra két éven keresztül?

Biztosan jól jön az ösztöndíj, és komoly motiváló erővel bír a rendszeresen kínált Kárpát-medencei, európai vagy akár amerikai tanulmányutak lehetősége, de mégis, azt kell mondjam, hogy idővel legnagyobb vonzerővel a közösség és az itt szövődő barátságok, az esterházys bajtársiasság bírnak. Növendékeink megtanulnak csapatban gondolkodni és dolgozni, kiállni a másikért és ragaszkodni közösségükhöz, ez pedig olyan erő, amelyre építhető a további jövő az akadémián túl is.

A nyári szünidő tartogat még esterházys programokat a növendékek számára, vagy szeptemberig a kikapcsolódásé lesz a főszerep?

Indul az első Esterházy Közéleti Tábor, melyet akadémiánk a Nemzetpolitikai Kutatóintézet partnerségében szervez Martoson. A nem egész egy hetes program során körbejárjuk a legégetőbb nemzetpolitikai kérdéseket és témaköröket, a nyitó előadást pedig Kövér László házelnök úr tartja. Tartalmas jutalomjáték lesz ez egy gazdag tanév után és a jól megérdemelt nyári pihenő előtt.

Fotók: Morva Mátyás/Esterházy Akadémia

Olvasta már?
KOMÁROM időjárás

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális lapszámot.

Programajánló
Nem található esemény!
Legolvasottabb