Az egyedülálló kutatóintézet az észak-komáromi SJE Református Teológiai Karának Ó-és Újszövetségi Tudományok Tanszékén még tavaly jött létre. Míg Nyugat-Európában és Amerikában nagy érdeklődés övezte Josephus Flavius személyét és munkásságát, Közép-Európa ehhez nem tudott csatlakozni – mostanáig.

Közép-Európában az elmúlt évtizedekben senki sem foglalkozott szervezett formában a Kr. u. 1. századi történetírónak a személyével és munkásságával. Míg nyugatabbra már a ’70-es évektől kezdve hatalmas érdeklődés övezi a témát, a környéken sem platformja, sem kialakult rendszere nincs az ilyen jellegű kutatásoknak.” – meséli Kókai Nagy Viktor, a komáromi Selye János Egyetem Református Teológiai Karának Ó-és Újszövetségi Tudományok Tanszékének habilitált docense, a kutatóintézet vezetője. Éppen ezért a Josephus Kutatóintézet küldetésének tekinti a régió kutatóinak megszólítását, konferenciák szervezését, valamint kiadványok, szerkesztését, kiadását a témában.

Josephus munkássága és a kor, amiben élt, kiváló lehetőséget kínál arra, hogy elindítsa a párbeszédet a különféle tudományágak között. „Szomorú tapasztalat, hogy az utóbbi majd’ 100 évben a szűkebb kutatásra specializálódott tudományterületek csak ritkán, vagy egyáltalán nem elegyednek beszélgetésbe egymással.” Az észak-komáromi kutatóközpont ezzel szemben már megalapításakor szoros együttműködést alakított ki egyes magyarországi egyetemek érintett karaival (ELTE, DRHE, PTE stb.).

Ennek eredményeként az első nemzetközi konferencia is sikeresen megrendezésre került, aminek magyar nyelvű konferenciakötete 2020-ban jelenhetett meg „A sokoldalú Josephus” címmel. Sajnos a pandémia tavaly keresztülhúzta a Kutatóközpont eredeti törekvését, miszerint évente legalább egy szakszemináriumot szervezzenek a témában.

A kutatóintézet továbbá fel szeretné kelteni az egyetemek hallgatóinak érdeklődését is Josephus művei iránt, olykor akár vendégelőadások szervezésével összekötve. „Nem csak Komáromba, hanem a különböző együttműködő partnerek helyszíneire is elvisszük az előadásokat. A diákokat ugyanis akkor tudjuk a legeffektívebben megszólítani, ha elmegyünk hozzájuk.” – zárja Kókai Nagy Viktor.

A Selye János Egyetem új jelentkezési határideje: 2021. június 30.

Bővebb információ a felveteli.ujs.sk weboldalon.

Olvasta már?

Tanulj angolt, többféle pozíció nyílik meg ezáltal előtted!

Természetesen a Selye János Egyetem esetében a tanári hivatást értjük ezalatt, hiszen 9 különféle…

2021.06.22.

Túlélőhorror mesterfokon – Hang nélkül 2

Jött, látott, és konkrétan győzött John Krasinski 2018-ban bemutatott szörnyfilmje, a Hang nélkül, amiben…

2021.06.18.

Újratalálkozás – Reunion

Résztvevői színház. Lehetséges, hogy ez valami beteges fétis, de amikor színházba megyek, szeretek a…

2021.06.21.

Életigenlő tanmese Pixar módra – Lelki ismeretek

Valószínűleg senkinek sem kell bemutatni a címben említett animációs filmekre szakosodott stúdiót, hiszen lassan…

2021.06.21.

Trianon-emlékművet avattak Lakszakállason

2021. június 4-én a lakszakállasi Klapka György Helytörténeti Társaság Trianon-emlékművet állított a településen. Az…

2021.06.24.
KOMÁROM időjárás

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális lapszámot.

Programajánló
Nem található esemény!
Legolvasottabb