2021.05.15-én és 2021.06.04-én Katona Tamás videós szakember vezette be a workshop résztvevőit a videózás rejtelmeibe. A képzés a Marthos PT Fejlesztés c. határon átnyúló projektjének keretében valósult meg.

Az első alkalom a szükséges elméleti háttér áttekintésével telt. Katona Tamás nem csupán a szószoros értelemben vett videófeljátszás, azaz operatőri feladatkör technikai alapjait adta át az érdeklődő fiataloknak, hanem számos hasznos ingyenes és fizetős szoftvert is bemutatott, amelyek segítségével játszi könnyedséggel elvégezhető az utómunka is, elsősorban a vágás és hangmérnöki teendők.

Másodjára már a terepen kellett bizonyítaniuk a résztvevőknek. Három feladatot kaptak, melyek okostelefonjaik segítéségével is megvalósíthatók voltak. Az első két gyakorlat egyfajta bemelegítésként is értelmezhető, először öt kép segítségével kellett megragadni egy esemény lényegét. Ezt követően ötmásodperces videókból összevágva kellett elmesélni egy másik történetet.

Szanyi Márk növendék következőképpen emlékszik vissza a képzésre:

„Katona Tamás praktikus előadásain magával vitt minket a filmezés, videózás – és azoknak a szerkesztése – világába. Egyszerre dolgoztunk vágó- és állóképekkel, illetve ritmusos zenét is beillesztettünk a filmsorozat alá. Megtanultuk, hogyan kell pörgős, néhány másodperces mozgóképeket készíteni, illetve hogyan érdemes ezeket egymás mellé bevágni, hogy tartalmilag minőségi és érzelmileg hatásos kisfilmet kapjunk a végén. Megértette velünk, hogy minden egyes szögnek megvan a maga legfontosabb pontja, amire érdemes fókuszálni, ezáltal a néző számára a lehető legjobb perspektívát tudjuk mutatni. Mint kiderült számunkra, minden attól függ, hogy milyen szemszögből nézzük éppen a dolgokat.’’

A végső feladathoz Katona Tamás két csoportra osztotta a növendékek lelkes csapatát. Mindkét csapat kapott egy videó-sablont, mely meghatározta az elkészítendő videó stílusát. Az egyik dinamikusabb képi világot kívánt, míg a másik valamivel lazább megközelítésmódot. A sablonokat mindkét csapat felölthette saját videóival, melyeket a Martosi Rendezvényligetben forgattak le. A vágó munkálatokon túl a képi világhoz illő zenét is találni kellett, így készült el mindkét csapat kisvideója a nap végére.

Olvasta már?
KOMÁROM időjárás

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális lapszámot.

Programajánló
Nem található esemény!
Legolvasottabb