2021.05.28-án Kormány Tibor operatőr előadásával folytatódott a martosi képzés. Újabb workshop, ahol az érdeklődő fiatalok elmélyíthették a tudásukat a média és a sajtó világát illetően. Ez alkalommal a képek és mozgóképek megkomponálásának technikáira esett a legnagyobb hangsúly. A képzés a Marthos polgári társulás Fejlesztés c. határon átnyúló projektjének keretében valósult meg.

Kormány Tibor szintfelméréssel indított. Arra kérte a növendékeket, hogy válasszanak ki okostelefonjukon öt olyan fotót, amit a kompozíció szempontjából jónak tartanak, majd a vetítő segítségével osszák meg őket a többiekkel. Miután a növendékek bemutatták fotóikat és röviden megindokolták, miért éppen azokra esett választásuk, Tibor profi szemmel értékelte a felhozatalt. Különös hangsúlyt fektetve a leginkább zavaró, rendszerszintű hibákra és az igazán eredeti megoldásokra is.

A következő feladat egy plüssállat portfóliójának elkészítése volt. A növendékeknek párosokban olyan fotósorozatot kellett készíteni modelljükről, ami valamilyen történetet is magában hordozott, emellett jelentős figyelmet kellett fordítani a fotók megkomponálására.

A kiértékelést követően megismerkedtek az aranymetszés fogalmával és képletével, mely az egyik legősibb és a természetben is gyakran előforduló kompozíciós elv, megértették a harmadolás lényegét – mindkét elmélet segítségével szakszerű döntést hozhat a fotós/videós, ha nem ösztönösen akarja eldönteni, a fénykép melyik részére kerüljön a lényegi elem, a téma.

Érdemes kiemelni még, hogy az előadáson résztvevők mindent megtudhattak a különböző plánokról és azok használatáról. Részletes magyarázat keretében került bemutatásra a szuperplán, a premier plán, a szűkszekond, a szekond plán, az amerikai plán és a totál plán.

Edmár Attila növendék a következőképpen értékelte a képzési-napot:

„Remek tapasztalatokkal gazdagodhattunk, fontosnak tartom, hogy a kamera mindkét oldalán kipróbálja magát az ember, érdekesnek tartottam egy kompozíció összeállítását, főleg, mivel még nem volt alkalmam kipróbálni magam ilyen területen. Kormány Tibor, Katona Tamás és Szimicsku László előadásai együttesen komoly mennyiségű munícióval ruháztak fel a média világát illetően.”

Olvasta már?
KOMÁROM időjárás

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális lapszámot.

Programajánló
Nem található esemény!
Legolvasottabb