A muzslai származású Juhász Orsolya egy roppant sokoldalú személyiség. Amellett, hogy gyerekkorától táncolt, szépségversenyeken vett részt, elindította a Salsation órákat Komáromban, fitness versenyző lett, még édesanyjával tortanyalókákat is készít. Arról pedig nem is beszéltünk, hogy a közgazdasági egyetemen végző hölgy munkájának köszönhetően a pénzügyi világban is otthonosan mozog.

„Ez hosszú történet lesz” – kezdte nevetve mikor a táncos pályafutásának bemutatását kértem tőle. „Hat éves voltam, amikor anyukámék beirattak táncra. A párkányi művészeti alapiskolában ismerkedtem meg az alapokkal. A klasszikus balettól indultunk, de a modern tánc is bekerült a repertoárba, és társastáncoltam is egy ideig. Elvégeztem a hétéves alapképzést és mivel folytatni akartam, Esztergomba egy sporttánc klubhoz kerültem. Itt a disco, a hip-hop és a showtánc volt a középpontban és rendszeresen versenyeztünk is a csapattal.

Természetesen mindig elkísértek a szüleim és ez a mai napig is így van. El sem tudnám képzelni, hogy nincsenek ott egy versenyemen.

Ráadásul ez egy plusz motivációt is ad számomra és sokat segít, hogy a helyszínen is támogatnak.”

A magyar bajnokságon többször kijutottak a nemzetközi porondra is. A szép eredmények pedig itt sem maradtak el. „Németországban a showtánc-világbajnokságon tízedikek lettünk. 2009-ben pedig Szlovéniában már felnőtt kategóriában végeztünk a második helyen. Ez után szétszéledt a csapat, hiszen mindenki más felé kezdett tanulni, így lehetetlen volt összehozni a közös próbákat. Nekem már a gimnáziumban sem volt egyszerű, hiszen azt már itt, Komáromban végeztem. Elég macerás volt visszajárni az esztergomi csapathoz. Akkor még persze megoldottam, de a pozsonyi egyetemi évek alatt ez már nem volt teljesíthető.”

A középiskolai években már egy másik megmérettetés is képbe került. A fiatal lány szépségére többen felfigyeltek így egy próbának indult fotózás után a szépségversenyek és a modellvilág is belépett Solya életébe. „15-16 évesen szerintem mindenkinek jól esik ha azt mondják, hogy akár modellként is élhet a jövőben.

Én is bekerültem ügynökségekhez is, de ott külföldi munkákra szerettek volna küldeni, nekem viszont mindig a tanulás volt az első, nem hagyhattam ott az iskolát 3 hónapra.

Szépségversenyből is volt több. Azt tudom tanácsolni mindenkinek, akinek lehetősége van, hogy próbálja ki, hiszen egy élményt és hasznos tapasztalatot jelentenek a felkészülések, a fotózások. De nem kell túl komolyan venni, hiszen most már talán egy kicsit más irányba fordult a szépségipar is” – osztotta meg tapasztalatait a 2014-es Felvidék Szépe első udvarhölgye.

Térjünk vissza a tánchoz, hiszen főszereplőnk Pozsonyban kis híján a showbizniszbe is bekerült. „Egy profi, tv-műsorokban és külföldi rendezvényeken is fellépő csapat felvételijén sikerrel vettem részt. El is kezdtem járni a próbákra, de nem éreztem jól magam a közösségben. Mivel körülbelül 15 év táncolás után előjött bennem az érzés, hogy már nem szeretem annyira, gyorsan el is köszöntem tőlük. Nem akartam, hogy megutáljam azt, ami egész életemben végigkísért.”

Az egyetemi évek után Komáromban otthonra találó Orsi kis kihagyás után újra a tánc felé fordult. Régi álma, egy saját tánciskola megvalósítása érdekben egy prágai akkreditált képzésre jelentkezett, amelyet sikeresen le is zárt. Közbejött azonban egy térdsérülés, amely után az edzőteremben próbálta felerősíteni legyengült lábát. Ez a közeg ismét a versenyzés felé sodorta.

„Most, hogy mondod tényleg mindig versenyeztem valamiben. Az edzőm javasolta, hogy a bikini fitness kategóriában ki kéne próbálnom magam. Eleinte nem tetszett az ötlet, mivel nem szeretem ha valaki túlzottan kigyúrja magát. Amikor aztán megmutatták, hogy itt mi a cél, elszántam magam. A kemény edzés és a diéta meghozta az eredményt. 2019-ben két negyedik helyet szereztem az első versenyeimen. Ez növelte a motivációt, hogy folytassam. A dobogó volt a cél. Sajnos a 2020-as versenyt előbb elhalasztották, majd törölték, így a kezdeti lendület bennem is megtört, de idén újra színpadra állhattam. Ugyan a kiugró eredmény elmaradt, de az érmes pozíció még ott van a fejemben.”

Mindeközben barátnője hívására egy Salsation órán is részt vett, amely annyira megtetszett neki, hogy azonnal egy képzésre is beiratkozott. „Leginkább a Zumbához hasonlít, de nem a technikáról, a tökéletes és nehéz elemekkel tarkított koreográfiáról szól. Aki sosem táncolt az is könnyen belejön. Ugyan az első órán lehet még nem így gondolja, a tapasztalatok tényleg azt mutatják, hogy gyorsan fel lehet venni a ritmust. A lényeg az, hogy egy órán keresztül felszabadultan, vidáman és élvezhető módon mozogjunk. Csak ajánlani tudom mindenkinek, aki szeretne kikapcsolódni. Személy szerint nem szeretek futni és lépcsőzni, a Salsationt viszont nagyon élvezem. A résztvevőknek mindig mondom, hogy egy kisebb hiba után is a legfontosabb, hogy ne álljanak meg, csak folytassák és vegyék fel újra a ritmust.”

Bevallom, eleinte nehezen indultak az órák, de nagy örömmel tölt el, hogy a COVID-19 okozta kihagyás ellenére is, voltak, akik kitartottak mellettem, visszajöttek az órákra, ráadásul új tagokkal is bővültek a csapatok. Most már hétfőn és szerdán is van egy-egy olyan csoport, ahol a kezdeti gátlásokat levetkőzve tudunk táncolni. A legutóbbi órán már a tükrön is folyt le a víz, alaposan megizzadtunk. Ebben az időszakban nagyon jó, hogy végre újra közösségben mozoghatunk.”

Az utóbbi egy évben egy új anya-lánya időtöltés, a tortanyalókák készítése is bekerült a mindennapjaiba. Ez ugyan elsőre távol állhat a fitness-versenyzők diétájától, de Solya állítása szerint mindent lehet, csak mértékkel.

Olvasta már?
KOMÁROM időjárás

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális lapszámot.

Programajánló
Nem található esemény!
Legolvasottabb