Az utóbbi időben a komáromi Tatra Mozinál a korlátozó intézkedések miatti bezárás és a lehetséges újranyitás időpontja került a középpontba. Igyekeztünk a falak mögé nézni és többet megtudni az üzemeltetésről. A mozi ügyvezetőjét, Ficza Tamást kérdeztük.

Honnan jött a mozi ötlete, és milyen volt az indulás?

Egy hosszú, és nem épp zökkenőmentes folyamat volt. A tulajdonossal, Ryšavý Boldizsárral, korábbi közös munkáink révén már régóta együtt dolgoztam, egy beszélgetésünk során pedig felmerült az ötlet, hogy vágjunk bele együtt, keltsük életre a mozit, és a szervezési, ügyintézési tapasztalatomat kihasználva próbáljuk meg beindítani. Mindig úgy álltam az új dolgokhoz, hogy ha az embernek van egy egyszerű, de célravezető gondolkodása, és tudja, mit szeretne elérni, akkor bármi sikerülhet. Lényegében így kezdődött az egész. Nemrég pont a legelső mozis mailjeim között kerestem valamit, és rácsodálkoztam, hogy bár 2016 augusztusában nyitottunk, de már 2015 októberében leveleztem a szlovákiai forgalmazókkal és mozikkal, technikusokkal. Már ekkor igyekeztem felvenni a kapcsolatot, hogy képbe kerüljünk. Ez azért volt fontos, hogy az emberek lássák, hogy hiába most nyitottunk, mégis képviselünk egy bizonyos színvonalat.

Az első hónapok főleg azzal teltek, hogy figyeltük, mi hogyan működik. Hiszen ekkor csöppentünk bele az egészbe, nulla tapasztalattal, abszolút semmi fogalmunk nem volt az egészről, folyamatosan rázódtunk bele. Alapos kutatómunkát végeztünk, hiszen mindennek utána kellett nézni. A kezdetektől fogva próbáltunk a többi mozis kollégától tanácsot kérni és tapasztalatot szerezni, ők szerencsére készségesen álltak hozzánk. Főleg a pályázat megírásában nyújtottak segítő jobbot, amivel támogatást szereztünk a vetítőgép megvételére. Ebből tudtuk a komplett technika költségének az 50%-át finanszírozni.

Hogy sikerült elintézni, hogy két nyelven tudjatok filmeket vetíteni?

Azt, hogy a mi mozink előtt ez miként működött, nem tudom, de mindig a szlovák forgalmazó biztosította a magyar nyelvű vetítéseket is. Itt fontos megjegyezni, hogy külön kell választani a független, kis költségvetésű filmeket, valamint a több 100 millió dolláros, nagy hollywoodi szuperprodukciókat (blockbustereket). Utóbbinál ugyanis úgy zajlik, hogy az, hogy mi Szlovákia területén magyarul vetíthetünk, a központi stúdiónak a jóváhagyásával történik. A szlovák forgalmazó etéren a magyar forgalmazóval szinte nem is lép kapcsolatba. Mivel területi forgalmazási jogok vannak, ezért a szlovák fél kérelmezi azt a stúdiótól, akik pedig Londonon keresztül a főhadiszállásról, Hollywoodból leküldik Pozsonyba a filmet, és innen terjesztik a magyar verziót tovább a magyarul is vetítő szlovákiai moziknak. Az ún. independent filmekkel (független filmprodukciók) más a helyzet, ott kicsit nagyobb a mozgástér. Ezeknél döntő hányadban a kommunikációt mi végezzük el a két ország forgalmazója és sokszor a központi jogtulajdonos között, vagyis nagy szerepünk van abban, hogy a magyarul is vetítő szlovákiai mozik magyar szinkronos filmekhez jutnak.

Akkor a magyar forgalmazónak lényegében nincs is beleszólása?

Dehogyisnem. A magyar verzió a magyarországi filmforgalmazó és a stúdió tulajdona. Amikor a helyi, szlovák forgalmazó eldönti, hogy egy filmet ekkor és ekkor hoz forgalomba a mozik számára, nekünk ahhoz kell igazodni. Számunkra nem a magyar megjelenés a mérvadó, hanem a szlovákiai. Csupán akkor kell tartanunk magunkat a magyarországi premier dátumához, ha az később van, mint a hazai. Ez esetben ugyanis a magyar verziót csak a magyar megjelenéssel egy időpontban vetíthetjük magyarul Szlovákia területén. Kicsit bonyolultnak és nyakatekertnek tűnik, de ez a rendje, nincs ezzel semmi baj.

A legnagyobb stúdiók maguk határozzák meg, melyik napon kerül mozikba a film egész Európában. A vírushelyzettel ez is változhat, hiszen egy adott film Szlovákiában lehet, hogy moziba kerül, de Magyarországon nem, mert ott még nem nyitnak ki a mozik, vagy a helyi forgalmazó úgy dönt, nem viszi vászonra a filmet. Ilyenkor mi elesünk a magyar verziótól. De van olyan is, amikor pedig a szlovák filmforgalmazó dönt úgy, hogy nem hozza a mozikba a filmet, ilyenkor pedig hiába van magyar verzió, mivel a magyarországi mozikban megjelenik a film, mi mégsem vetíthetjük.

Közös megegyezés alapján sikerült úgy megegyezni a két országgal, hogy akkor vetíthetjük magyarul a filmeket, ha a szlovák premierrel egy időben Magyarországon is ugyanakkor van a megjelenés. Ez főleg a kisebb filmeknél gond, hiszen ott megesik egy-két hónapos csúszás. A nézőink ilyenkor értetlenül állnak egy-egy filmnél, hogy miért nincs magyar vetítés a műsoron. Érhető módon „keresik rajtunk”. Ilyenkor nehéz elmagyarázni az egész rendszert annak, aki nem dolgozik a filmes szakmában, ennek ellenére minden erőnkkel azon vagyunk, hogy megtegyük. Eleinte nehezebb volt, de véleményem szerint mostanra már a nézőink is nagyobb tapasztalattal bírnak, és nagy részük tudja, csak akkor várható magyar verzió, ha az a magyarországi mozikban is megjelenik.

Mi alapján választotok filmeket?

Mivel egytermes mozi vagyunk, ahol két nyelven is szeretnénk mindig vetíteni, nagyon nehéz olyan műsort összehozni, amivel mindenki teljes mértékben elégedett. Először mindig egy tervezetet készítünk, mert nem a mozi dönti el, hogy mit mikor vetít, hanem a tervezet jóváhagyásra kerül a szlovák filmforgalmazók által. Igyekszünk valahogy mindig utánajárni, hogy mit várhatunk az adott filmtől, előre megjósolni azonban sokszor lehetetlen. Ha lenne mozi decemberben, akkor a havi programot legkésőbb november 15-ig össze kellene állítani. Elküldjük a filmforgalmazóknak, akik jóváhagyják. Előre meg kell tippelnünk, hogy melyik vetítést hányszor fog kelleni ismételni, mennyi nézőre számíthatunk, és azt is hogy mennyi szlovák és magyar verzió legyen az adott műsorból.

A szlovák nézők olykor elégedetlenkedtek, hogy több a magyar vetítés, kevés a szlovák, ne abban az időpontban legyen a szlovák, hanem egy jobb időpontban. A kezdetektől fogva tényleg így van, sajnos nem tudunk mindig mindenki kedvének eleget tenni. Mostanra mondhatni beálltak a napok. Egy premierhétvége csütörtökkel kezdődik. A legfontosabb az első 4 nap, a csütörtöktől vasárnapig tartó időszak. Ezek a húzónapok, ekkor jön a legtöbb néző általában.

Mi is a legtöbbet szeretnénk kihozni a filmekből, ezért péntek délután/este, és az egész szombati napon majdnem mindig magyar vetítések mennek. A vasárnap szlovák nap szokott lenni, a csütörtök pedig vegyes, egyszer egyik, egyszer másik. Persze ezzel is gond szokott lenni, hiszen másnap még munkanap van, ezért nem ül be annyi ember filmekre. Volt már kivétel is, amikor csütörtöki vetítéseken is teltház volt. Próbáljuk mindig igazítani és figyelni, ezért egy adott hónap tervezeténél figyelembe vesszük az előző hónap számait is.

Ami még gondot szokott okozni, hogy sokszor annyi nagyjátékfilm érkezik egyszerre a mozikba, hogy egyszerűen nem tudunk minden filmet bemutatni. Ilyenkor pici csúsztatásokkal igyekszünk megoldani, vagy hétköznapokra beszúrni egy-egy premiert, kipróbálni, hogy milyen fogadtatásban részesül, és a visszajelzések alapján berakni az adott filmet a programba. Talán egyedüliként mi vagyunk az egyetlen olyan egytermes, hagyományos „kőmozi”, amely minden nap tart vetítéseket. Az elmúlt 4 évben tényleg pár nap kivételével az év minden napján vetítettünk. Egy átlagos egytermes mozihoz hasonlítva: a párkányi moziban például egy évben átlagosan körülbelül 300 vetítés van, nálunk ez a szám több mint 1300. A Bohém rapszódiát például több mint hatvanszor vetítettük. A mai napig ez a legsikeresebb filmünk, több mint 6000 nézővel. De a Joker, vagy A szürke ötven árnyalata is nagy siker volt.

Miként zajlik a filmek marketingje nálatok?

A forgalmazók biztosítják számunkra a posztereket, plakátokat, és a standee-ket, ezeket a kartonból készült nagy reklámanyagokat, valamint a weboldalra és a különböző online felületekre az ún. bannereket. Legtöbbször meg sem várják, hogy az adott mozi fogja-e majd vetíteni a filmet, hanem előre, akár hónapokkal is leküldik a reklámanyagot.

A legfontosabb számunkra a Facebook. Az elejétől kezdve nagyon komolyan vesszük, és próbálunk minél több információt eljuttatni előre is a nézőinkhez. Előzetesek, poszterek, esetleg különféle filmes posztok formájában magyarul és szlovákul egyaránt. Igyekszünk mindig informálni a nézőket, mikor melyik film várható nálunk. A másik fontos felület pedig a mozivászon, a filmek előtt levetített előzetesek. Sok esetben a szlovák forgalmazó biztosít számunkra magyar nyelvű filmelőzeteseket is, de akad olyan előzetes, amit konkrétan csak mi vetítünk le magyar nyelven. Ez a kiváló magyar kapcsolatainknak köszönhető, ugyanis az évek során sikerült nagyon jó baráti viszonyt kiépíteni a magyar filmforgalmazókkal, aminek köszönhetően már rendelkezünk az összes magyar forgalmazó FTP (online állománybázis) hozzáférésével, ahonnan bármikor letudunk tölteni előzeteseket, valamint exkluzív anyagokat egyaránt.

Mi az, amivel a Tatra mozi több, mint egy másik mozi?

Az elejétől kezdve mindig is volt egy olyan tervem, hogy nevelő jellege is legyen a mozinak, és tartsunk az iskoláknak is vetítéseket. Szerencsére az összes helyi intézmény partner volt. Nem is kellett utánuk menni, hanem sokszor ők jöttek el egy-egy ilyen esemény megszervezésének az ötletével, aminek rettentően örültem. Ilyenkor igyekeztünk arra törekedni, hogy a diákokat ne csak szórakoztassuk, hanem neveljük, tanítsuk is őket. Főleg az 5-9. osztályosokat próbáljuk megszólítani, és olyan filmeket elhozni nekik, mint a kötelező olvasmányok, amiket a Magyar Nemzeti Filmarchívumból sikerül is megszerezni. Ilyen A Pál utcai fiúk vagy az Egri csillagok. Volt több 3D-s filmünk is az Univerzum születéséről, a világegyetemről. Ezeket a vetítéseket igyekeztem rendhagyó óraként meghirdetni. Hiszen ha a tanuló látja és hallja, élménybe csomagolva kapja meg a tananyagot, az sokkal jobban megragad benne, és biztosan emlékezni fog rá. Szerencsére sok osztály nyitott volt erre is, és jó pár vetítést sikerült leszervezni, aminek rettentő módon örültem és büszke vagyok rá a mai napig.

Ezért ezt szeretném most is kiemelni, amolyan felhívásként, hogy nyugodtan jelentkezzenek az iskolák, ha lenne ilyen jellegű igényük. Szóljanak, hogy mit szeretnének megtekinteni, milyen ötleteik vannak, és ha van rá mód, mi biztos, hogy partnerek leszünk benne.

Mik a jövőbeni tervek?

Egészen előrehaladott előkészületek voltak már az ügyben, hogy nyitunk még egy termet, egy kinti mozit. A koronavírus miatt azonban azt mondom, jobb hogy nem vágtunk bele. A terv egyébként az volt, hogy tavasszal megpályázzuk a kinti mozit, ami a Tiszti pavilonban van. A várossal már meg volt beszélve, hogy bérbe vesszük a területet. A baj, hogy ezt maximum 3 hónapra tudtuk volna kihasználni nyáron az időjárási körülményekhez igazodva. A szándékunk ezzel az volt, hogy mivel ezen a másik helyen 400 körül van a férőhely, a magasabb nézőszámot váró filmet kivittük volna oda is, és ugyanabban az időben, a benti teremben is vetítve lett volna pl. az adott film, egyik helyen magyarul, másik helyen pedig szlovákul, ezzel is kiszolgálva a nézőközönséget. Az ötletet nem vetettük el, és reméljük, hogy hamarosan rendeződik a helyzet a világban, és sikeresen meg tudjuk majd ezt is valósítani.

Cikkünk rövidebb formában a Duna24 2020. decemberi nyomtatott lapszámában jelent meg.

Olvasta már?
KOMÁROM időjárás

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális lapszámot.

Programajánló
Nem található esemény!
Legolvasottabb