Ma ünnepli 90. születésnapját Sir Sean Connery, aki nem csupán James Bondot személyesítette meg (és forrt egybe a neve a karakterrel valószínűleg az idők végezetéig), hanem például Indiana Jones édesapját is. És bár a színészettől immáron majdnem 15 éve visszavonult, közel fél évszázados pályája így is tele van emlékezetes filmekkel és alakításokkal. Ezért tisztelegvén nagysága előtt összeszedtünk az életéről néhány érdekességet.

Átlagos gyerekkor

Thomas Sean Connery a skóciai Edinburgh-ben látta meg a napvilágot egyszerű munkáscsalád gyermekeként. Édesanyja, Effie McBain takarítónő volt, míg édesapja, Joseph Connery teherautósofőr. Fiatal korában még mindenki Tommynak hívta, később pedig “Big Tam”-nek. A középső, Sean nevét csak azután kezdte el használni, hogy legjobb barátja, Seamus ezen a néven szólította mindig, ha együtt bandáztak. 

Sean, a tejesember

A család sosem állt fényesen anyagilag, ezért Sean gyakran kimaradt az általános iskolából, hogy hozzájáruljon a családi kasszához. Elég változatos munkaköröket mondhatott a magáénak az évek alatt: volt segédmunkás, életmentő, aktmodell és tejesember is, amelynek során Edinburgh-t jobban megismerte, mint a saját tenyerét. Egyik korábbi interjújában így emlékezett vissza erre az időre:

Amikor nemrég egyszer taxival mentem az Edinburgh-i Filmfesztiválra, a sofőr teljesen elcsodálkozott, hogy minden utcát meg tudtam nevezni fejből. Megkérdezte, hogy miként lehetséges ez, mire én elmondtam neki, hogy kisfiúként itt hordtam a tejet. 

Rövid ideig katona is volt

16 éves korában döntött úgy, hogy belép a hadseregbe, pontosabban a Királyi Haditengerészethez, ahol három évig szolgált, azonban később elbocsátották, ugyanis kiderült, hogy ő is szenved abban a ritka gyomorfekélyben, ami a családját generációk óta sújtja. Mielőtt azonban otthagyta volna a katonaságot, két tetoválást is varratott magára: az egyik a “Scotland Forever”, míg a másik a “Mum and Dad” felirat lett. Érdekesség, hogy az Ian Fleming által teremtett, könyvbeli Bond is a Királyi Haditengerészetnél szolgált. Az író által alkotott karakter 1941-ben, 17 évesen (tehát majdnem Conneryvel egy idősen) lépett be ide. Ezzel pedig Connery a filmes Bondok közül az egyetlen, aki ugyanott szolgált, mint a fiktív titkosügynök.

Többször is veszélyben forgott az élete

Két alkalommal is egészen közel került a halálhoz. Először a Máshol, máskor című film forgatása alatt, amikor a főszereplő színésznő gengszter barátja fegyvert tartott Connery fejéhez. A színésznek ugyan sikerült lefegyvereznie támadóját, de innentől kezdve egy ideig bujkálnia kellett, ugyanis folyamatosan halálos fenyegetéseket kapott az illetőtől és a bandájától. Pár évvel később, a Tűzgolyó című film forgatása alatt is majdnem életét vesztette. Ekkor egy cápa által, az állat ugyanis áttörte az elválasztó biztonsági falat, a színészt pedig azonnal ki kellett menekíteni a medencéből.

A nevem Bond, James Bond

A 007-es ügynököt megálmodó Ian Fleming eredetileg ellenezte, hogy egy csiszolatlan és kiforratlan skót színész kapja meg a szerepet, és inkább Cary Grantet szerette volna James Bondnak. Connerynek azonban sikerült meggyőznie az írót, akit lenyűgözött a színész alakítása a Dr. No-ban, ezért a későbbi Bond novellákban még skót hátteret is hozzáírt a karakterhez.

A legszexibb ember a Földön? Sokak szerint igen

Rengetegen tartják Connery-t minden idők egyik legszexibb színészének. A Mr. Universe versenyen például harmadik lett 1953-ban, de emellett őt választották meg a Legszexibb Férfinak 1989-ben, valamint az Évszázad Legszexibb Férfija címet is neki szavazták oda 1999-ben.

Gandalf is lehetett volna

Nem sokon múlott, hogy Connery Középfölde legismertebb mágusának a szerepébe bújjon, hiszen Peter Jackson eredetileg neki ajánlotta fel Gandalf szerepét A Gyűrűk Urában. A színész azonban nem vállalta el, ugyanis mint az később egy interjúból kiderült: egyszerűen nem értette a film forgatókönyvét. De nem ez volt az egyetlen híres szerep, amit végül nem vállalt el, hiszen eredetileg ő lett volna I. Edward király is A rettenthetetlenben, valamint a Mátrix: Újratöltve és a Mátrix: Forradalmak filmekben is feltűnhetett volna, mint Az Építész, azonban Connery ezekre a szerepekre is nemet mondott.

Majdnem feltűnt a Skyfallban

A színész közel volt ahhoz, hogy egy cameo erejéig visszatérjen, hiszen eredetileg egy rövid jelenetben feltűnt volna Daniel Craig oldalán a 2012-es Skyfallban. Azonban a rendező Sam Mendes, valamint a producer Michael G. Wilson és Barbara Broccoli végül elvetették az ötletet, mert úgy érezték, hogy túlságosan is elvonná a közönség figyelmét.

Sir Sean Connery, a lovag

A színészt 2000 júliusában ütötte lovaggá II. Erzsébet brit királynő, azt azonban már valószínűleg kevesen tudják, hogy előtte már két alkalommal is jelölték a lovagi címre. Először 1997-ben, majd egy évvel később, 1998-ban is felterjesztették az elismerésre, azonban mindkét alkalommal végül visszavonták a jelölést, állítólag a politikai nézetei miatt, Connery ugyanis a mai napig a skót függetlenségi ügy egyik leghangosabb és legelhivatottabb alakja.

Régóta visszavonult életet él

Bár Connery hivatalosan 2006-ban vonult vissza a színészkedéstől, utolsó filmje a 2003-as A szövetség volt, amelyben Allan Quartermaint alakította. Ez volt szám szerint a 93. alkotás, amiben szerepet vállalt, a színész pedig azóta is tartja a szavát, és nem tűnik fel filmekben, a hangját is csak ritkán kölcsönzi egy-egy munkához.

Olvasta már?
KOMÁROM időjárás

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális lapszámot.

Programajánló
Nem található esemény!
Legolvasottabb