Elsőre talán nem is gondolná az ember, hogy a világ túlsó felén működő óriáscégek és filmvállalatok a mai napig Közép-Európán tartják a szemüket. Pedig a 2010-es években tendenciává vált, hogy amerikai produkciókat Magyarországon forgassanak le. Az adókedvezmények mellett a magas színvonalon dolgozó szakemberek, a fejlett infrastruktúra és a változatos helyszínek mind nagy vonzerőt jelentenek az amerikai stúdióknak.

És ha már a filmesek idelátogatnak, akkor előszeretettel választják Komáromot is egy-egy forgatás helyszínéül, hiszen a turisztikai látványosságok, a híres Komáromi erődrendszer remek látványt nyújt bármilyen szuperprodukciónak, legyen szó nagy költségvetésű sci-firől, fantasyról, esetleg történelmi drámáról.

Borgiák-sorozat (The Borgias, 2011-2013)

Kevesen tudják, de a Jeremy Irons főszereplésével készült Borgiák tévésorozat (melynek középpontjában a katalán eredetű Borgia család és VI. Sándor pápa (Rodrigo Borgia) uralma áll a 15. századi Itáliában) egyes jelenetei is nálunk, az Öregvárban forogtak.

Forrás: jeremyirons.net
Forrás: jeremyirons.net
Forrás: jeremyirons.net

Asterix és Obelix: Isten óvja Britanniát! (2012)

Ezt viszont valószínűleg senkinek sem kell bemutatni, hiszen méreteiben valószínűleg a legnagyobb produkció volt idáig, ami nálunk készült. A film leghosszabb jelenete forgott az Igmándi erődben, ahol egy középkori rögbipályát építettek meg, a felvételhez pedig 800 helyi statisztát alkalmaztak. Maga Gérard Depardieu is megfordult Komáromban.

Forrás: Asterix és Obelix: Isten óvja Britanniát!
Forrás: Asterix és Obelix: Isten óvja Britanniát!
Forrás: sziakomarom.sk

Csendben (V tichu, 2014)

A cseh forgatókönyvíró-rendező, Zdeněk Jiráský nemzetközi díjjal jutalmazott alkotásában öt zsidó művész sorsa bontakozik ki, méghozzá párbeszédek nélkül. A film egyes jeleneteit a komáromi Öregvárban forgattak, 240 helyi statiszta segítségével.  A rendező korábban elmondta:

„Azért esett a választásunk a komáromi Öregvárra, mert területileg minden adott. Több koncentrációs táborban, Terezinben, Auschwitzban, Mauthausenben játszódó jeleneteket forgatunk le itt.”

Forrás: sziakomarom.sk

Spectral (Netflix, 2016)

Ebben a filmben amerikai katonák Moldova fővárosában veszik fel a harcot az idegen világból érkezett lidércekkel, amelynek nagyobb jeleneteit a komáromi várban és a Vág-partján vették fel.

Forrás: Komáromi Fotóalbum
Forrás: Komáromi Fotóalbum
Forrás: Komáromi Fotóalbum
Forrás: Komáromi Fotóalbum

The Witcher (Netflix, 2019)

A lengyel író, Andrzej Sapkowski által megálmodott fantasy-könyvsorozat adaptációja is ellátogatott városunkba, ahol a komáromi erődrendszerben forgattak le néhány csatajelenetet. Egy ponton tökéletesen kivehető a Monostori erőd kapuja, míg a többi felvételen a vár falain belül követhetjük nyomon a fejleményeket. A sorozathoz egyébként rengeteg jelenetet vettek fel a Tatai vár környékén, Csákberényben, Budapesten, valamint az egri várban is.

Forrás: dailynewshungary.com
Forrás: dailynewshungary.com

Terminátor: Sötét végzet (2019)

Arnold Schwarzenegger kultikus sorozatának utolsó részét Komáromban is forgatták. A volt Nokia-gyár területén forgattak, a stábtagok még egy helikoptert is használtak.

Forrás: Facebook
Forrás: Facebook
Forrás: Youtube
Olvasta már?
KOMÁROM időjárás

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális lapszámot.

Programajánló
Nem található esemény!
Legolvasottabb