Már júliusban megkapják a 13. nyugdíj teljes összegét a nyugdíjasok. A cél a magas infláció miatt egyre emelkedő megélhetési költségek ellensúlyozása. A 13. nyugdíjról szóló törvény módosítását Jozef Lukáč és Miloš Svrček (mindkettő Sme rodina) képviselő terjesztette elő, a parlament pedig szerdán megszavazta.

A módosítás indoklása szerint a jelenlegi nyugdíjvalorizálási rendszer a nyugdíjas vásárlói kosárba tartozó áruk inflációját veszi figyelembe az előző év első felében.

Ez alapján 2022 elején 1,3%-kal emelkedtek a nyugdíjak.

Ugyanakkor az éves infláció jóval meghaladta ezt a szintet 2021 második felében (4,6%), 2022 januárjában pedig a nyugdíjas fogyasztói árindex emelkedése éves szinten elérte a 9,1%-ot.

„Vagyis a 2022-es januári nyugdíjemelés jóval elmaradt a 2021 második felében, majd a 2022 januárjában mért inflációtól”

– áll az előterjesztésben.

A képviselők eredetileg azt javasolták, hogy idén júliusban a 13. havi nyugdíj felét folyósítsák az időseknek. A munkaügyi minisztérium ezt követően a teljes 13. nyugdíj kifizetését javasolta. A 13. nyugdíj 2022 novemberi kifizetésére vonatkozó jogosultság ezáltal megszűnik.

A 13. nyugdíj összege nem változik, maximális összege 300 euró, ekkora összeget azok kapnak, akiknek a havi nyugdíja a legalacsonyabbak közé tartozik. A havi nyugdíj nagyságának függvényében csökken a 13. nyugdíj összege, a legalacsonyabb összegű 13. havi nyugdíj-kiegészítés 50 euró.

A törvénymódosítás június 1-jén lép életbe.


tasrnyitókép: twitter.com

Olvasta már?
KOMÁROM időjárás

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális lapszámot.

Programajánló
Nem található esemény!
Legolvasottabb