MUDr. Radi Enikőt, a komáromi kórház hematológiai és transzfúziós osztályának vezetőjét kérdeztük a véradásról és az aktuális helyzetről.

Adhat vért az, aki már átesett a COVID-19-en?

Igen, adhat, csak ki kell várni az egy hónapot, pontosabban 28 napot a gyógyulás után. Ha van negatív PCR tesztje, akkor ez a várakozási idő 14 napra csökken a gyógyulást követően.

Véradás előtt csinálnak helyben COVID-19-tesztet?

Nem (mivel a Covid-19 betegség nem terjed vérkészítmények által a szakirodalom szerint), de lázat mérünk mindig és kitöltetjük az űrlapot arról, hogy van-e a családban érintett, mutatkozott-e tünete az illetőnek, és ha gyanús, akkor kivesszük a véradásra alkalmas egyének közül. Továbbá az orvos a véradás előtti vizsgálatnál kérdéseket tesz fel a vírussal kapcsolatban (utazás, érintkezés, rizikós foglalkozás, stb.).

Adhatnak vért, akik külföldön jártak?

A magyarországi ingázók, akik Dél-Komáromba, vagy a környékre járnak dolgozni, negatív anamnézis után adhatnak vért, akik viszont messzebbre utaznak, mint 30 km, ők nem. A véradók az űrlap kitöltésével törvényileg büntethetővé válnak, amennyiben nem adnak pontos és a valóságnak megfelelő információt az egészségükkel kapcsolatban.

Mi az aktuális menete a véradásnak?

Előzetes telefonos bejelentkezés szükséges a +421 918 435 408-as számon, annak érdekében, hogy elkerüljük a torlódást. Egyszerre többen is tartózkodhatnak a helyszínen, ám ez maximum 6-8 ember lehet. A kolléganők megegyeznek a véradókkal az időpontot illetően és aszerint osztják be őket. Szinte minden hétköznap szervezünk véradást a kórházban, 7-11 óra között  lehet jönni kedd kivételével. Tartottunk tőle, hogy ha nem fogunk rendszeresen hetente kijárni a környékbeli falvakra mobil véradást tartani, akkor csökkenni fog a véradók létszáma, ám jó hír, hogy márciustól visszanézve, a vírus és a félelem ellenére ez nem következett be. Persze ehhez hozzájárul az is, hogy folyamatosan szólítjuk fel véradóinkat a legközelebbi lehetséges időpontra, amikor vért adhatnak és ez sok plusz munkával jár. Vért adhat minden egészséges egyén 18-60 év között, rendszeres véradóknál, amennyiben az egészségügyi állapotuk megfelelő, 65 év a maximális korhatár. Nőknél a véradás 4 havonta (3x évente), férfiaknál 3 havonta (4x évente) lehetséges – ettől ritkán térhetünk el. Kivételek vannak, amennyiben nagy szükségünk van vérre, például 2 hónap eltelte után behívhatjuk a véradót, de ez elenyésző esetben szokott előfordulni

Mennyire van hiány jelenleg a vérekből?

Napi szinten változó, jelenleg stabil a helyzet. Ami a vérkészítményeket illeti, úgymond önfenntartóak vagyunk, viszont nem szeretném elkiabálni, mivel Léva, Zólyom és Aranyosmarót kórházait is igyekszünk kisegíteni az Agel hálózaton belül. A sebészeten igyekeznek csak a sürgős eseteket műteni, így csökkent a beavatkozások száma, ami miatt kevesebb vérkészítményre van szükség, az onkológia viszont sajnos sosem szünetel, itt folyamatosan szükség van vérkészítményekre.

Az országos tesztelést hogy értékelhető egészségügyi dolgozói szemszögből?

Nagyon jó tapasztalat volt számomra, semmilyen negatív érzés nem ért. Sőt, inkább úgy éreztem, hogy egy csomó ismerős azért jött a Határőr Utcai Alapiskolai állomásra, ahol én voltam, mert úgy gondolták, ott biztonságban érezhetik magukat.  Láthattuk hogyan reagálunk emberként, illetve egészségügyisként kvázi „háborús” helyzetben egy tömeges akcióra. Nagyon jó volt csapatban dolgozni a katonaság és a rendőrség segítségével. Volt két önkéntes medikusunk is Budapestről, akik rengeteget segítettek. Igazából csak a szervezést lehetett volna jobban átgondolni. Ha például az időseket vasárnapra osszák be, kisebb lett volna szombaton a torlódás, hiszen az emberek órákat várakoztak, miközben másnap meg lazán győztünk mindent. Mivel eleve anonim módon ment az eredményhirdetés, javasoltuk a pozitív érintetteknek, hogy nézzék meg a borítékot, és ha esetleg pozitív, jelezzék azt a körzeti orvosuknak, és maradjanak otthon – utánuk pedig még jobban lefertőtlenítettük a felületeket és csak remélhetjük, hogy meg is fogadták a tanácsot.

Cikkünk rövidebb formában a Duna24 2020. decemberi nyomtatott lapszámában jelent meg.

Nyitókép: Facebook, Nemocnica AGEL Komárno

címkék: ,
Olvasta már?
KOMÁROM időjárás

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális lapszámot.

Programajánló
Nem található esemény!
Legolvasottabb