Az internet terjedésével egyre jobban ellepnek bennünket az összeesküvés-elméletek: háttérkormány, laposföld és most – mintha nem lenne elég bajunk vele – a koronavírus idején az oltásellenesség is felüti a fejét. Mennyire beszélünk új dolgokról és milyen volt korábban? Változott a retorikája? Utánajártunk.  

Az oltásellenesség története

Az oltás gyengített vagy elölt kórokozókat tartalmaz, amivel segíti a szervezet védettségének kialakulását. A vakcina beadása után védettség alakul ki a testben. Az első oltást Edward Jenner találta fel és alkalmazta először. Észrevette, hogy a tehénhimlővel fertőzött fejőnők nem kapják el az emberi himlőt. Jennernek akkoriban fogalma sem volt, miért működik a módszere, de a lényeg az volt, hogy működött. A vakcinák négyféle hatóanyagot tartalmazhatnak: élő, gyengített kórokozókat; elölt kórokozókat; ellenanyag tartalmú immunszérumot és mRNS alapú oltóanyagot.

Az immunválasz antigéneken alapszik, gyakorlatilag létrejön egy immunmemória, ezért az immunrendszer hatékonyan tud majd fellépni a kórokozóval szemben.

Ennél persze bonyolultabb a dolog, de az interneten utánakeresve komplexebb képet kaphatunk.

Edward Jenner olt
Forrás: Telegraph

Az első oltásellenes mozgalmakra nem igazán kellett várni Jenner felfedezése után. A 18. század végén az angol királyi családnál is felmerült a gyerekek beoltása a himlő ellen. Mary Wortley Montagu feljegyzései alapján az oltáspártiak tényszerűen, érvelve írták le szempontjaikat a vakcina mellett, míg az ellenzők demagóg módon, felfokozott hangokkal és ijesztő történetekkel növelték a paranoiát.

Egy Edmund Massey nevű pap szerint az oltás természetellenesen szembeszegül Isten csapásával azzal, hogy megmenti a megbüntetett (esetünkben megfertőződött) ember életét. John Williams Massachusetsben ugyanezen logika alapján a Sátán munkájának nevezte a védőoltást. 

Végülis Jenner módszere felváltotta a variolációt. Utóbbi egészséges emberek szándékos megfertőzését jelenti a védettség kialakulása érdekében. Tudták, hogy ha a kórokozó nem úgy kerül be az emberi testbe, ahogy neki praktikus, hanem máshogy, akkor kevésbé veszélyes. Például egy légi úton terjedő betegség kórokozóját juttatták be a véráramba. Ilyenkor a kórokozó mindent megtesz azért, hogy eljusson oda, ahol optimálisan tud szaporodni – esetünkben a tüdőbe –, azonban addig az immunrendszer legyőzi őt, ezzel pedig védettséget szerez. Hátránya, hogy ilyenkor a szervezet ténylegesen megbetegszik és fertőző lesz. A latin variola szó himlőt jelent, először ugyanis a fekete himlőnél vették észre, hogy aki átesett rajta, az már nem kapja el többé.

Louis Pasteur
Forrás: Sciencehistory.org

A 19. századi Angliában aztán végképp beindult az oltásellenesség: kötelezővé tették a himlő elleni vakcinát, más esetben büntetést kellett fizetni. 1853-ban átment a törvény, majd létrejött az első szkeptikus társaság, ez volt az Oltásellenes Liga (Anti-Vaccination League). Retorikájuk szerint az oltástörvények elnyomják az emberek szabadságát. 1867-ben egy újabb törvény, ami háromhónapos korról 14 évesre növelte a vakcina beadásához szükséges életkort, létre is jött a Kötelezőoltás-ellenes Liga (Anti-Compulsory Vaccination League). Mindezzel együtt pedig az Egyesült Államokban is tombolt az oltásellenesség.

Az érvek akkoriban a vakcina ellen: az oltás beteggé tesz; despotizmusról, tkp. az egészségügy korlátlan uralmáról beszéltek, amit keményfejűnek és istentelennek tartottak, amiért oltásügyi törvényeket lobbizik ki; a vakcinák hatóanyagi között halálos vegyszerre hívták fel a figyelmet; azt terjesztették, hogy az ekkor már halott Jenner oltása nem működött; a vakcinák helyett az alternatív gyógyászatot ajánlották, mint a gyógynövények alkalmazása, homeo- és hidropátia; gyakorlatilag saját félrevezető irodalmuk volt, amivel megpróbálták elrettenteni az embereket az oltásoktól.

Ekkortájt megvoltak a saját „celebjeik” is: George Bernard Shaw, Nobel-díjas ír drámaíró is kiállt az oltásellenesek mellett. 1898-ban egyébként sikerült elérniük, hogy a brit parlament eltörölje a védőoltás megtagadása esetén járó büntetést.

A beoltottnak szarva nőtt. Készült 1800-ban.
Forrás:
Wellcomecollection.org

Nagyjából semmit nem változott az oltásellenesség a 20. századig. Nem meglepő, hiszen egy évszázadot kellett várni a következő oltás megjelenéséig: Louis Pasteur 1885-ben mentette meg egy veszettséggel fertőzött pásztorfiú életét a saját vakcinájával.

Széljegyzet: a veszettségből nem lehet meggyógyulni.

Vagy beoltanak, vagy meghalsz, néhány kivételtől eltekintve. 2004-ben diagnosztizálták az első beteget, aki túlélte; az immunrendszere ellenállóbb volt a vírussal szemben.

Charles Williams karikatúráján az oltáspárti, ördögként ábrázolt orvosok újszülöttekkel etetik az oltás szörnyét. Készült 1802 körül.
Forrás: Wellcomecollection.org

1943-ban aztán az Amerikai Gyerekgyógyászati Akadémia ajánlotta a szamárköhögés elleni vakcinát, majd ezután tették kötelezővé a DPT-oltást (diftéria, tetanusz és szamárköhögés elleni vakcinát), az MMR-oltást (kanyaró, mumpsz és rózsahimlő) és a gyermekbénulás elleni oltást.

1973-ban John Wilson és M. Kulenkampff publikált egy tanulmányt, miszerint egy londoni gyerekkórházban ötven ápoltnál lépett fel neurológiai rendellenesség a DPT-oltás beadását követően, azonban tovább nem vizsgálták a gyerekeket. Végül a munkában 36 gyerekről írnak, akiknél mellékhatásokat okozott az oltás. John Wilson pedig végül főműsoridőben a This Week című műsorban is megjelent.

A hatásra nem kellett sokat várni: sok szülő döntött úgy Wilson szavai hatására, hogy nem oltatja be gyerekét, ezután százezren kapták el a szamárköhögést, és 36 gyerek bele is halt.

Japánban, Svédországban és Walesben is kitört a járvány a tanulmány hatására. Szakértők szerint egyébként az angliai halálozások száma elérhette a 600-at, csak ekkoriban vagy nem használtak diagnosztikai módszereket, vagy rosszul.

Egy krumpli gratulál Edward Jennernek. 1800-as karikatúra.
Forrás: Wellcomecollection.org

A szamárköhögés elleni oltást a hetvenes években vita övezte, miszerint okoz-e maradandó agykárosodást. A tüneteket pertussis vakcina encephalopátiának nevezték el. Az állítólagos előfordulási arány alacsony volt (310 000 oltásonként 1 eset, avagy 15 millió oltásból 50), a szamárköhögés mortalitása pedig ennél jóval magasabb. Jelenleg évi 24 millió esetről tudunk, 160 000 halálos áldozattal.

Végül a kutatások nem találtak összefüggést az agykárosodás és a vakcina között, a megbetegedésekről pedig kiderült, hogy az valójában gyerekkori epilepszia.

Lea Thompson a DPT vakcinarulett című filmben.
Forrás: Vaxopedia.org

Egy Lea Thompson nevű riporter nagyban hozzájárult az oltásellenesség terjedéséhez. 1982-ben a brit televízió közölt egy dokumentumfilmet DPT vakcinarulett címmel, amiben súlyos fogyatékkal élő gyerekek mindennapjait és történetét mutatták be. A riporter tévesen a DPT-oltás mellékhatásának nevezte állapotukat. A film hatására megnőtt a vakcinakártérítések száma, az USA-ban pedig a szkepticizmus hatására egyetlen gyártó maradt a piacon. 1986-ban elfogadtak egy törvényt, miszerint a kötelezően beadott vakcinák esetében jelentkező mellékhatásoknál nem a gyártó a felelős, hanem az állam fizet kártérítést. Az aggodalom miatt a gyártók végül más hatóanyagú vakcinát dobtak a piacra, a kombinált DTaP oltást. A mellékhatások aránya egyébként megegyezik a korábbiakkal.

Tüntetés a kötelező védőoltás ellen 1918-ban…
Forrás: Nature

Egy Dr. Robert Mendelsohn nevű férfi szintén ekkortájt kezdett mozgolódni a The Medical Time Bomb of Immunization Against Disease című könyvével. Körbehaknizta a tévéket, azonban ő már az ivóvíz káros flouridtartalmáról is beszélt.

Lea Thompson műve végül Barbara Loe Fisherben érett be, aki pár szülőtársával együtt létrehozta a DPT-t, azaz az Engedetlen Szülők Egyesülését (Dissatisfied Parents Together). Innen már csak egy lépés volt az a tévhit, hogy a DPT (mármint az oltás) csecsemőhalált okoz. Aztán az, hogy a hepatitis B elleni vakcina is csecsemőhalált okoz.

… és 2020-ban.
Forrás: Spektrumnews.com

Bár nem Lisa Bonet volt az első vírusceleb, de 1990-ben megjelent a Cosby Show-ban, majd a The Donahue Show-ban, ahol arról beszélt, hogy idegen mikroorganizmusokat juttatnak a gyerekekbe a védőoltásokkal. Ezek a mikroorganizmusok hosszútávon károsak lehetnek, és olyan megbetegedéseket okozhatnak, mint az asztma, az alvászavarok, a rák és a leukémia, de akár csecsemőhalált is. 1994-ben megválasztották az első siket Miss Amerikát, akinek anyja a DPT-oltást okolta gyereke halláskárosodásáért. Háziorvosa végül cáfolta az értesülést, Heather Whitestone HIB (Haemophilus Influenzae baktérium) okozta agyhártyagyulladásban szenvedett gyerekkorában, ez okozta siketségét.

Ironikus, hogy születése után 15 évvel tették kötelezővé a HIB-vakcinát, amivel elkerülhető lett volna a későbbi szépségkirálynő halláskárosodása.

Ezzel pedig meg is érkeztünk a mához. Cikkünk folytatásában a leggyakoribb, oltással kapcsolatos tévhiteket vesszük sorra.

Olvasta már?
KOMÁROM időjárás

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális lapszámot.

Programajánló
Nem található esemény!
Legolvasottabb