Beszélgetés Ulrich Sebastián nőgyógyásszal

A legújabban megnyitott komáromi nőgyógyászati rendelő doktorával, MUDr. Ulrich Sebastiánnal beszélgettünk a hivatásáról, a rendelő felszereltségéről, családról. Miért választja valaki a nőgyógyász utat? Vajon gynekológusként a saját gyermek születésekor is lehetséges orvosi mivoltban jelen lenni? Milyen visszajelzéseket kapott a fiatal orvos eddigi praxisa során? Mindenre kitértünk a rendelőben összehozott beszélgetés során.

A váróterembe érve nem csak gyönyörű baba-mama fotókkal szembesültem, de maga a rendelő hangulata is barátságos sárga köntösben várta, hogy egykori gimis társammal csevegjünk egyet. „Iszol egy kávét? Páromtól kaptam szülinapra egy kávéfőzőt, hogy a munka alatt is rendes feketével töltődjek fel.” Ahogy körbenézek, profi gépek, nagy képernyőjű TV és egy nagy adag szakkönyv, szórólap színesíti a berendezést, ezekről később még szót ejtünk.

Szebi a gimi alatt sorra járta a matekversenyeket, mindig jeles szereplésével az évkönyv gyakori szereplőjévé vált. Mi vezetett mégis ahhoz, hogy a reál vonalat elhagyva a nőgyógyászati pályát álmodta meg magának? „Ment a matek is, de attól mindig megfájdult a fejem – mondja nevetve. – Viccet félretéve, valahogy mindig is adott volt számomra az orvosi pálya, hiszen rengeteg orvos van a családunkban, ráadásul az édesapám szintén szülész-nőgyógyász. Emiatt sokan hiszik, hogy szülői nyomásra választottam a szakágat. És lehet, hogy tudat alatt bennem volt, mégis inkább az döntött, hogy

fiatalabb koromban barátom nem sok volt, barátnők viszont annál többen. A lányokkal valahogy mindig jobban el tudtam beszélgetni.”

Így alakult tehát, hogy Szebi Prágában megszerezte orvosi diplomáját, majd a komáromi kórházban eltöltött 5 éves praxis, kongresszusokra járás, tanulás és alkalmassági tesztek után tavaly novemberben letette a komplex szakvizsgát.A korábbi két atesztációt összegyúrták és hozzátették az ultrahangot is – előtte csak általános orvosok vagyunk. A szülész-nőgyógyászatnál minden van, lehet műteni, hormonműködést beállítani, szülést vezetni. Úgy érzem ez az a szakma, ahol annyi öröm ér, hogy utána úgy tudok hazamenni a kis családomhoz, hogy a legtöbb boldogságot tudom hazavinni számukra is. Ez a hivatás tényleg olyan, amire ha ráérez az ember, nagyon meg is szereti azt csinálni.” Az Ulrich családban már két kisfiú is boldogítja a szülőket, felmerül hát a kérdés, vajon milyen vonatkozásban volt jelen Szebi fiai születésénél? „Vannak országok, ahol kizárt orvosként a családtagodért felelni.

Nálam ez viszont személyes döntés volt, mivel apukaként szerettem volna jelen lenni, fotózgatni, simogatni. De a terhesség alatt természetesen én is figyeltem a babákat.”

A kórházi gyakorlat során Szebi végezte a főorvos által rábízott feladatokat, tanult, tervezgetett, és a szakvizsga letétele óta már ő is állhat az orvostanoncok mellett úgy, ahogy korábban az ő munkáját figyelték. „Teljes értékű szülész-nőgyógyász vagyok immáron, e két szakma nálunk összefonódva végezhető csak. Ahhoz, hogy valaki szakorvos legyen, 5 év gyakorlat kell, alap nőgyógyászati beavatkozások végezhetőek általa. Vannak további specializációk is, mint az onkogynekológus, a mellekkel foglalkozó szakág – a mammológia, vagy akár a morfológiai kivizsgálások, melyekre szintén külön lehet szakosodni. Utóbbival kapcsolatban az orvoskollégáknak is természetesen ki kell tudniuk vizsgálni a babát a 20. hétben, de az

agyacska és a szivecske egy olyan szakterület, melyhez a külön szakvizsgával rendelkező orvostársak jobban értenek.”

Ha a születés folyamatára gondolunk, sajnos olykor komplikációk is felléphetnek, mely helyzetekben gyorsan, higgadtan és a legjobb tudás szerint szükséges reagálni, hiszen egy orvos rögtön két életért is felelős egyszerre. „Vannak, akik előre leírják a szülési tervet, és a kérések egy ideig követhetőek is, ha azonban bonyodalmak lépnek fel, akkor már nem működik a papírforma. Egy ilyen veszélyes helyzet jut eszembe, amire nagyon büszke vagyok, hogy jól kezeltem. Egyik páciensemnél komplikációk léptek fel és veszélybe került a baba élete. A hirtelen reakciómnak köszönhetően sikerült egészséges babát a világra segítenem, és a mai napig figyelem, ahogy a kicsi szépen cseperedik és fejlődik.”

Szebi számára rendkívül fontos a visszajelzés, így külön öröm számára a saját rendelő megnyitása. „Egész idáig csak akkor találkoztam újra a kismamákkal, ha szerencsém volt és pár évvel később ismét nálam szültek. Ugyanis amint hazaengedhetővé válnak a szülést követően, kikerülnek a látókörömből – nem látom, milyen gyerekágyi problémák lépnek fel, hogy gyógyulnak a sebeik, tehát a regenerálódás folyamatára nem volt eddig rálátásom. Hiányzott már, hogy kikérhessem a véleményüket, milyen tapasztalataik voltak velem –

gyakran például a humorhoz nyúlok, hogy oldjam a helyzetet,

ami többnyire beválik, de nem minden esetben  – valamint vártam már, hogy én magam diagnosztizáljak és műtsek. Lássam, hogy helyesen jártam-e el, vagy min kellene javítani. Igyekszem folyamatosan modifikálni magam és bevetni azt a mindennapos praxisba, tehát nem feltétlenül ragaszkodom ahhoz, hogy ha valamit egyféleképpen tanultam, akkor annak úgy is kell lennie.”

A szakorvos várja az új páciensek jelentkezését. Az alapultrahang mellett található felszerelések nagyméretű TV-képernyővel összekötöttek, így kényelmesen pontról pontra végig követhető a vizsgálat: 3D-s ultrahang 4D szondával és iLive funkcióval, CTG gép házon belül, kolposzkóp 15-szörös nagyítással és a páciensek külön örömére gélmelegítő is helyet kapott. „Jelenleg nincs hiány nőgyógyászokból, viszont tudtommal hatan is vannak, akik nyugdíjkorhatár felett dolgoznak. Mivel a nulláról indulok, jelenleg a kórházban is dolgozom, de ügyelet után napközben, és telefonos egyeztetés után bármikor fogadom a pácienseket. Csütörtökönként pedig mindig itt vagyok.” Keresd a rendelőt a Víz utcai gyógyszertár mögött, a Mély utca 10. szám alatt, a 0949301900 telefonszámon és a Facebookon is.

Olvasta már?
KOMÁROM időjárás

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális lapszámot.

Programajánló
Nem található esemény!
Legolvasottabb