Egyre többen foglalkoznak a 21. század egyik legnagyobb globális környezeti problémájával, a fenntartható és racionális hulladékkezeléssel. Ugyanakkor még napjainkban is vannak szkeptikus emberek, akik egy legyintéssel reagálnak magára a problémára és annak esetleges megoldásaira, pedig csupán nyitott szemmel kellene járniuk a világban és máris igazolást nyerne a probléma validitása és az, hogy igenis foglalkozni kell vele. Szerencsére egyre több mozgalom és vállalkozás épül arra, hogy legalább a mikrokörnyezetében segítséget nyújtson a hulladékkezelés és a fenntarthatóbb fejlődés területén. A Fenntarthatóbb Felvidékért civil szervezet is ezzel a céllal jött létre több mint egy éve.

A zero waste mozgalomról, a műanyagmentes 30 nap felvidéken kampányról és a közelgő komáromi rendezvényről Pék Pállal, a komáromi Selye János Egyetem, Gazdaságtudományi Karának hallgatójával és a Fenntarthatóbb Felvidékért civil szervezet elnökével beszélgettünk.

Hogyan és mikor csöppentél bele a zero waste világába?

A tanulmányaimhoz szükséges szakmai gyakorlatot kerestem, amikor lehetőséget kaptam egy kisebb munkára a Nemzeti Divat Liga – Magyarország Egyesületnél. A munka olyan jól sikerült, hogy azóta én felelek az egyesület marketing és PR tevékenységéért. Magyarországon már 2004-től rengeteg energiát fektetnek a fenntarthatóság problematikájára,   főleg a textil vonalon. Megütötte a fejemet a gondolat, hogy Felvidékre is el kellene hozni valamilyen módon ezt a mozgalmat, mivel nálunk akkoriban nem igen foglalkoztak  a problémával és az esetleges megoldásaival. Ugyan voltak kezdeményezések, workshopok, viszont magáról a fő problémáról, és annak gazdasági szempontjairól nem esett szó. Hosszas gondolkodás után, úgy döntöttünk, hogy létrehozunk egy civil szervezetet, amellyel elsődleges célunk a segítségnyújtás az önkormányzatok számára, a szemétgazdálkodás területén.

Milyen módon próbáltok segítséget nyújtani az önkormányzatok számára?

Egy stratégiát dolgoztunk ki az önkormányzatok számára, ami arról szól, hogy hogyan tudják az önkormányzatok, a vállalatok és az emberek, közös célok mentén a leggazdaságosabb és leghatékonyabb módon megoldani, a hulladékgazdálkodási problémákat. Ezt úgy kell elképzelni, hogy készítünk egy hulladékgazdálkodási elemzést, arról hogy jelen pillanatban, hogy áll az önkormányzat, kitűzünk bizonyos célokat, mint például azt, hogy az adott település érje el az állami törvénykezés által előírt 50%-os szelektív hulladékgyűjtési limitet, amit ha nem érnek el, akkor hatalmas büntetésekre számíthatnak, végül pedig segítünk abban, hogy ezek a célok megvalósuljanak.

Sajnos a legtöbb településnek nincs lehetősége és szakértelme ezekkel a dolgokkal ilyen formába foglalkozni, így mi erre a problémára nyújtunk komplex megoldást, lényegében egy  környezetvédelmi és  hulladékgazdálkodási tervet dolgozunk ki és valósítunk meg.

Jelenleg zajlik az első nagyszabású kampányotok a „Műanyagmentes 30 nap Felvidéken”. Mesélnél kérlek erről a kezdeményezésről?

A „Műanyagmentes 30 nap Felvidéken” kampányt júliusban hirdettük meg és első körben különféle felvidéki vállalkozások jelentkezését vártuk. A kampányra nyolc komáromi és környékbeli vállalkozás jelentkezett. A kampány célja, hogy a regisztrált vállalkozások a megadott időszakban, a lehető legnagyobb mértékben csökkentsék, az általuk kibocsátott egyszer használatos műanyag mennyiségét. 30 nap elteltével egy kimutatást várunk tőlük, a többi hónaphoz viszonyított változásokról. Ez a kampány lényegében egy teszt kezdeményezés, hogy felmérjük mennyire tud hatásos lenni, valamint, hogy hogyan reagálnak a vállalkozások és az emberek egy ilyen ötletre.

Augusztus 15-én, „Zero Waste Felvidéken” elnevezésű programsorozatot rendeztek két civilszervezettel karöltve Komáromban. Milyen programokban lesz részük azoknak, akik ellátogatnak a rendezvényre?

Úgy gondolom, hogy közös céljaink elérése érdekében, kiemelten fontos a civil szervezetek összefogása. Komáromban két civil szervezet is foglalkozik rajtunk kívül a zero waste jelenséggel, így adott volt a lehetőség, hogy hozzunk létre egy közös rendezvényt.  A Fenntarthatóbb Felvidékért civil szervezet mellett a Za vedomé Komárno és a KompAkt Slovakia szervezésében valósul meg az augusztus 15-ei rendezvény, amely a Karma Gardenban kerül megrendezésre 14 órától. A nap folyamán különböző előadások és workshopok keretein belül mindhárom szervezet bemutatja, hogy mivel foglalkozik, valamint azt, hogy mik az erősségeik. Lesz szó a  környezettudatos háztartásról, a körforgásos gazdálkodásról, a textilipar hatásáról a környezetre, valamint arról is, hogy hogyan legyenek környezettudatosak az emberek Felvidéken. Az előadások mellett a gyerekeknek meseolvasással és egy hulladékgazdálkodási játékkal is készülünk. A rendezvényt a nap végén egy filmesttel zárjuk.

A belépés az egész nap folyamán ingyenes, szeretettel várunk minden érdeklődő kicsit és nagyot.

Olvasta már?
KOMÁROM időjárás

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális lapszámot.

Programajánló
Nem található esemény!
Legolvasottabb