A kávé eredetmondáját sokan ismerik már, de muszáj vagyok felidézni.

Az alapszituáció tehát az, hogy Etióp pásztorunk, Kaldi, legelteti a nyáját, s észreveszi, hogy élénkebbek a barik, ha egy bizonyos cserje termését dézsmálják. Tudósok híján a kolostorba viszi a növényt, hogy mondják már meg neki, mi a csuda is ez? Hamar megegyeznek, hogy ez az ördög viccelődése, és mindenképp el kell égetni. Amint azonban tűzre vetik, olyan isteni illattal szolgál, hogy gyorsan újra megegyeznek, hogy ez bizony nem démoni machináció, hanem ajándék a mindenhatótól (mise után ez’tán tessék nálunk is megállni áldásért).

Ettől az eseménytől kezdve elkezdett terjedni a kávé, valamint fogyasztása. Eleinte szertartásokhoz használták, majd leves gyanánt fogyasztották.

A főzet híre szájról szájra terjedt (ma ez elképzelhetetlen), s lassan eljutott az Arab-félszigetre, és a 15-ik századra már Yemen környékén is burjánzott az arabica. Otthoni fogyasztásra nem volt példa, kávéházak, úgynevezett quaveh khaneh bukkantak fel a Közel-Keleten – Perzsiában, Egyiptomban, Szíriában, valamint ugye Törökországban.

Ezek a létesítmények amolyan Pilvaxok lettek, ahol a szakállas vendégek nem csupán kávét fogyasztottak, hanem heves diskurzusokba is elegyedtek, híreket osztottak meg egymással, művészeket néztek, hallgattak – tehát a társadalmi élet főoszlopai lettek, melyeket egyébként a “Bölcsek iskolájaként” is emlegettek. Mi is erre törekszünk.

Jefferson bácsi később emlegette, hogy a kávé a civilizált világ kedvenc itala. Okafogyottá ez a kijelentése még így, 200 év távlatából sem vált, sőt!

A történelem során egyébként többször is megpróbálták betiltani a kávét (hiszen a kávéházi nép nem birka, s azt az uradalom nem szereti). Kedvencem a svéd próbálkozás volt, amikor is III. Gusztáv a halálraítéltekkel kávét itatott, megfigyelvén, hogy hány csésze szükséges ahhoz, hogy szegény párák elpatkoljanak. Ez a kísérlet szórakoztatta a rabokat, az orvosokat azonban kevésbé.

Legközelebb arról szólunk majd, hogy miként változott meg a kávéfogyasztás és készítés kultúrája napjainkra.

Blog / Duna24

Olvasta már?
KOMÁROM időjárás

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális lapszámot.

Programajánló
Nem található esemény!
Legolvasottabb