A 2020-ban kialakult járványügyi helyzet alapjaiban rengette meg a gazdaságot, számos kis- és középvállalkozás bezárt vagy ellehetetlenedett. Mindazonáltal a szerencsésebbeknek sikerült alkalmazkodniuk a megváltozott körülményekhez és átálltak távmunkára (home office). Napjainkra az otthonról végezhető munkáról alkotott kép is teljesen átalakult, hiszen a régebben egyfajta “kiváltságnak” tekintett home office mára a vállalkozások számára a biztonságos működést jelenti.

A jelenkori munkakörülmények mind munkáltatói, mind munkavállalói oldalról teljesen új kihívást jelentenek. Míg a munkáltató az alkalmazottak hatékonyságát, motiváltságát és a produktivitását próbálja minden eszközzel fenntartani, addig a másik oldalon a munkavállalók is teljesen új próbatétellel kénytelenek szembenézni. 

A kiégés, szétszóródó fókusz, az otthoni (munka)körülmények és a jelenlegi helyzetből adódó szorongás könnyedén a produktivitás rovására mehet, ami által

a vállalkozás, valamint a munkahelyek is veszélybe kerülhetnek.

A fokozott stressz kezelésére, a fásultság veszélyének csökkentésére és a hatékonyság fenntartására számtalan szakértői cikket találunk az interneten, amelyek rengeteg tanáccsal szolgálnak ezen problémákat illetően, legyen szó a komoly munkára is alkalmas laptop vagy számítógép, a rendszeres kapcsolattartás a munkatársakkal, videóhívások, napi rutin kialakítása, stb. témák bármelyikéről.

Ez mind szép és jó, de mit tehetünk még ezen felül?

Jó hír, hogy a home office-t néhány apró trükkel könnyen elviselhetőbbé tehetjük. Cikkünkben összeszedtünk pár praktikus alkalmazást és kiegészítőt, amelyekkel elkerülhetjük, hogy az otthoni munka a pokoljárás szinonimája legyen.

Hallod ezt a zajt?

Naná, hogy igen! Ha munkád során fokozott odafigyelésre és koncentrációra van szükséged, biztos nagyra értékeled, ha nem zökkent ki semmi. Megeshet, hogy az utcáról beszűrődő lárma, a családtagok, lakótársak tevékenysége, vagy épp a szomszéd néni szelektív hulladékgyűjtési szokásainak csörömpölése kiszakít a munkából és hosszú percek kellenek ahhoz, hogy újra felvedd a tempót. Ez rendkívül kimerítő és egy idő után frusztráló tud lenni. Szerencsére a megoldás viszonylag egyszerű: használj aktív zajszűrős fejhallgatót! 

A megkérdezettek többsége egyetért abban, hogy a megfelelő háttérzene, vagy rádió kedvezően hat a munkavégzésre és egyáltalán nem zavaró. Míg valaki a legdurvább norvég black metált hallgatva képes csúcsra pörögni, mások az egyszerű monoton dallamokat vagy a kereskedelmi rádiókat hallgatva képesek kimaxolni  hatékonyságukat. Ez egyéni preferencia kérdése. A háttérzaj azonban bosszantó lehet, ekkor jön képbe egy jó minőségű zajszűrős füles. A weben számtalan aktív zajszűrő funkcióval rendelkező terméket találunk az egészen olcsótól a csillagászati összegekért kínált árucikkekig .

Egy hagyományos fejhallgatóval szemben a zajszűrő funkció (active noise cancel vagy ANC) igazi game changer segítségével a háttérzaj szinte teljesen kiszűrhető, így megszakítások nélkül élvezhetjük a zenét. Ha fejhallgató vásárlásán töröd a fejed, mindenképp fontold meg, hogy egy zajszűrős fülest választasz, imádni fogod!

Plusz tipp: próbáld ki a noisli nevű (ingyenes) szolgáltatást, amely segítségével saját ízlésed szerint generálhatsz olyan háttérzajt, amely segíti a koncentrációt! (A kreatív szakemberek és programozók nagy kedvence!)

Időmenedzsment egyszerűen

Az idő pénz, az időmenedzsment pedig hatékonyság (és pénz). Ha adottak a megfelelő körülmények, gyakran hajlamosak vagyunk belefeledkezni a robotolásba és kevesebb pihenőt iktatunk be, mint kéne. Ez ugyan lehet produktív, de hosszú távon a megfeszített munka – így vagy úgy – negatív hatással lesz ránk és ezáltal az eredményre is.

Ezen a legegyszerűbben az ún. Pomodoro módszerrel segíthetünk. Bizonyos időközönként (óránként vagy akár gyakrabban) iktassunk be pár perces szüneteket, amikor felállunk a géptől, nyújtózunk vagy sétálunk egyet. 

Egy kutatás szerint

a legjobb eredményt 52 perc koncentrált munkával és az ezt követő 17 perces pihenővel érhetjük el.

Természetesen ezt a beosztást nem minden munkakör teszi lehetővé, de érdemes újragondolni picit az effektivitás fogalmát, hiszen kevesen képesek napi 8 órában 100%-os teljesítményt nyújtani. Ezt a sémát követve, tehát 52 perces koncentrált blokkokban teljes egészében lezárhatunk bizonyos feladatokat, így kevesbé érezzük megterhelőnek a munkát. A cél az, hogy ne többet, hanem hatékonyabban dolgozzunk!

Az időbeosztás optimalizálásához segítségünkre lehet a PowerPom nevű ingyenes alkalmazás, használjuk bátran!

Plusz tipp: munka során gyakran megfeledkezünk a megfelelő folyadékbevitelről. Ebben segít a Water Drink Reminder ingyenes alkalmazás, amely akár helyettesítheti a Pomodorot is  – ha megszólal a jelzés, tudni fogjuk, hogy itt az ideje nem csak inni, de felkelni is!

Optimalizált fényerő, nyugodt alvás

Tudományosan bizonyított, hogy a okostelefonok, monitorok és laptop kijelzők kék fénye, illetve a fény erőssége nehezebbé teszi az elalvást és felboríthatja az emberek cirkadián ritmusát is. Hosszú távon ez kimerültséghez vezethet, ami nagyban rányomhatja a bélyegét mindennapjainkra. Itt jön a képbe a Flux elnevezésű alkalmazás, ami napszakhoz igazítja a monitorunk fényerejét és színét. Használata egyszerű és nagymértékben testreszabható. Természetesen a mobil eszközökön is találunk hasonló applikációt, vagy beépített éjszakai funkciót, amit érdemes használnunk a pihentetőbb alvás miatt is.

Plusz tipp: Amennyiben grafikai szoftverekkel, vagy olyan egyéb alkalmazásokkal működünk, ahol fontos a színhűség, akkor a fényszűrő programokat érdemes szüneteltetni. Flux esetében ez automatizálható.

Reméljük cikkünk segít a home office munkavégzés során, ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel is!

Olvasta már?

Bajnok a komáromi röplabdacsapat

A komáromiak a döntő negyedik mérkőzésén megszerezték a bajnoki címhez szükséges harmadik győzelmet. A…

2021.04.08.

125 pozitív teszt a Komáromi járásban

Hétvégén a Komáromi járásban az önkormányzatok szervezésében 27 080 antigén tesztet végeztek, amiből 60…

2021.04.06.

Komáromban járt a közlekedési minisztérium államtitkára

Csütörtökön Komáromban személyes egyeztetésre érkezett Katarína Bruncková, a közlekedési minisztérium államtitkára, akinek hatáskörébe több…

2021.04.09.

A magyar költészet napja

A magyar költészet napját Magyarországon és a magyarlakta vidékeken 1964 óta április 11-én ünneplik.…

2021.04.11.

Csupán 57 pozitív teszt volt a Komáromi járásban

Komárom városában az önkormányzati mintavételi pontokon egy teszt sem hozott pozitív eredményt vasárnap. Ennek…

2021.04.12.
KOMÁROM időjárás

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális lapszámot.

Programajánló
Nem található esemény!
Legolvasottabb