Nyugodt, esős, lusta vasárnapra ébredünk. Reggeli és egy pohár friss víz után szokásos mozdulatsorral kart ki, vizet kienged, áttöröl, kávét őröl, egyenget, lenyom, kart vissza, mehet. (Eposzi b-roll lehetne belőle. Igen, ez felkérés.) Az ablak elé kucorodva élvezzük az agybizsergető fekete levest. Meg azt, hogy most nem vagyunk kint.

Ígértem az ízeket. Jönnek. Sav. Jaj, a sav. Sokan kerülik – ez nem baj. Gusztusok és tockosok. Akinek nem inge, ne vasalgassa. Minek. Érezhetők savak az arabica kávékban, mégpedig 4 fajta is! Citrom, lime, narancs, és grapefruit. Leggyakrabban a citrommal találkozhatunk. Vannak persze ún. földes kávék, melyek többnyire savmentesek. Ilyenek a Pápua, Jáva, Szumátra, néhány bolíviai és mexikói kávé például. A földes íz valóban azt jelenti, amit… jelent. A talaj, levelek, cédrus, fa, penész, stb. ízei köszönnek vissza bennük.

A többi arabica egyéb ízek garmadát rejtheti. Különböző gyümölcsök (mind trópusi és hazai), csokoládé, édességek, magvak, fűszerek, virágok, gyógynövények rendkívül széles zamattengere.

Az átlagfogyasztó persze mindebből mit sem érez, hiszen senki sem magyarázta el neki, mit is kellene észrevenni, illetve hogyan kellene kóstolnia. Erre kanyarodjunk is le egy cseppet:

A kávé kóstolása viszonylag egyszerű folyamat, az ízek fellelése azonban egyfajta tanulási görbével járó tevékenységsorozat. FIGYELEM!

Amennyiben ezen az úton siker koronázza erőfeszítéseit, úgy a továbbiakban már nem fog tudni bármilyen nedűt lenyomni a torkán!

Az első teendőnk, hogy a kávét megkeverjük. Ez különösen fontos az eszpresszó esetében, hiszen az ital elején sűrűbb a leves, később egyre hígul. Mivel odafigyeltünk kémiaórán, tudjuk, hogy a sűrűbb oldat alant, míg a hígabb felül helyezkedik el heterogén közegben. Ha a keverés kimarad, úgy a kávé alján találjuk a tyűabetyárhuncutmindenit savanyú sűrítményt. A kóstolás maga apró szürcsölést jelent. A kávéval megpróbáljuk bepermetezni a nyelvünket. Az első, legmarkánsabb íz, amit érzünk majd – a sav – nyelvünk két szélén lesz igazán érezhető (citrom, lime, narancs, grépfrút – bár a lime és citrom között igencsak vékony a határ). Miután ízlelésünk megszokta a fanyarsokkot, összpontosíthatunk egy újabb jól irányzott korttyal a további ízekre. Kezdetek kezdetén rettentő nehéz azonosítani az ízeket. Még ha az ízlelésünk jó is, nem feltétlenül jut eszünkbe milyen zamatot is érzünk. Kérjük baristák segítségét, akik örömmel leírják mi minden fedezhető fel az egyes kávéfajtákban!

Ne feledjük el,

fontos kóstolás előtt átöblíteni ízlelőbimbóinkat

(ezért szolgálnak fel jobb helyeken vizet a kávé mellé – nem azért, hogy leöblítsük, sem pedig azért, mert vízhajtó). Szánk ph értéke jelentősen befolyásolja az ízeket.

Mára ennyi, de legközelebb beszélgetünk történelemről, mítoszokról, eredetmondákról.

Olvasta már?
KOMÁROM időjárás

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális lapszámot.

Programajánló
Nem található esemény!
Legolvasottabb