…avagy, amikor a presszó főzi a nagymamát… 124 különböző kávéfajta létezik, mégis csak Afrikában őshonos. Miért csak két fajta terjedt el ezek közül? És hogyhogy ezek közül a népszerűbbnek az íze a boréhoz hasonlít leginkább? Érdekességek egy igazi kávémestertől.

Mi a kávé? A kávéismereti alapok mindig a cserjével kezdődnek. Jelenleg 124 különböző kávéfajta létezik. Mind a búzafélék családjának nemzetsége alá tartozik. A hatalmas kínálat ellenére azonban csupán két fajta terjedt el a fogyasztói társadalomban, később tisztázzuk, miért.

A világ kávétermesztésének megközelítőleg 80%-a Coffea arabica (Arabica kávé), 20%-a pedig Coffea canephora (Robusta kávé). Ez a megosztás időszakosan kileng a Robusta javára.

Felettébb tudálékosan és terjengősen lehetne a témát ecsetelni, azonban a tisztelt olvasó figyelmét szem előtt tartva váltsunk stílust.

A kávé őshazája Afrika. Csak itt őshonos, a világ többi területére főleg angolszász segédlettel jutott el.

Az említett Arabica kávé tehát minden kávé atyja. Vagy anyja. Ahogy tetszik. (Ha „tá káva”, akkor anyja. Mindegy.)

A Robusta úgy alakult ki, hogy… nem tudjuk. Egyszer csak volt. Ez a jelenleg elfogadott tudományos álláspont. Ecsetelhetnénk a különbségeket a kettő között, de a fogyasztót leginkább az íz érdekli.

Nos, az Arabica ízvilága leginkább a boréhoz mérhető. Rendkívül változatos zamat fedezhető fel egyes fajtáiban. A Robusta bukéja meglehetősen szűkebb ízecsettel dolgozik. Főként keserű íz jellemzi, ami magyarázatul szolgál, miért nem termesztik szélesebb körben. A kesernyésség a koffein hatása, ugyanis a Robusta akár kétszer annyit is tartalmaz belőle, mint az Arabica. Mivel a kávét elsősorban az aromája, az íze végett fogyasztjuk, logikusnak tűnhet az Arabica töretlen uralma. Kiváltképpen a mai társadalomban, melyben egyre több figyelmet tudunk fordítani az élet bacchusi oldalára.

Vagy a víziló orrlyukának méretére (belsős vicc – további tájékoztatás személyesen, saját felelősségre).

A kávéról az tud igazán beszélni, aki szereti. Imádja. Az élet minden területére igaz ez egyébként.

Miért szeretjük tehát a kávét? Ha megválaszolta magában ezt a kérdést, nyilván az aroma, vagy a zamat valamely változata bukott felszínre elméjében. Az aroma, azaz illat az első, ami megérint. A frissen pörkölt, frissen őrölt, frissen bontott kávé csodálatos eszenciája.

Miért van tehát az, hogy egyesek, habár a kávé illatától mámorba esnek, mégsem tudják fogyasztani tej/cukor nélkül, feketén? A kávé természetes íze nem feltétlenül velünk született vonzalom, még akkor sem, ha az illata vonz. Aki pedig mégis feketén issza a kávét, nem gyakran merül el az ízgalmak (igen, ez lesz, tessék elfogadni) világában.

Az ízekről azonban szóljon egy új fejezet.

Dudás Szabolcs, Friss kávé – Kávy sveta

Olvasta már?
KOMÁROM időjárás

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális lapszámot.

Programajánló
Nem található esemény!
Legolvasottabb