Október 4-én, bár az időjárás nem kedvezett, Martos településén mégis remek hangulat uralkodott. A rossz idő miatt a „Hagyományos nótaest és mulatság az Öreg-Nyitra partján – Martos” rendezvény a Zsittnyan István Kultúrházban kapott helyet, és a helyszín megtelt élettel és zenével. A rendezvény célja a helyi és a magyar kulturális örökség ápolása volt, és ennek szellemében a klasszikus magyar népdalok mellett a martosi és környékbeli hagyományokat is felelevenítették.

Az est különleges zenei programmal várta a közönséget, amelyben olyan kiváló előadók léptek fel, mint Hajtman Lívia, Gubík Magdolna, Molnár Angelika, és Wurczer Péter, akiknek előadásai feledhetetlenné tették az estét. A zenés hangulatot Ifj. Farkas József és a HAKME zenekar biztosította, akik gondoskodtak arról, hogy a közönség folyamatosan jókedvűen énekeljen és mulasson.

A rendezvény műsorvezetője, Bugár Gergely, a zenés blokkok között a helyi népi hiedelmekről és legendákról mesélt, ami még közelebb hozta a közönséget a régió gazdag kulturális örökségéhez. A történetek, valamint a közösen énekelt dalok generációkat kötöttek össze, és a népdalok szeretete újra összefonódott a közösség tagjaiban. A szünetek alatt a résztvevők szívesen idézték fel a régi időket és a helyi hagyományokat, amelyek a mai napig élnek a szívekben.

Az est fénypontja a nótafa volt, amelyhez a helyi lakosok közül sokan csatlakoztak, hogy együtt énekeljenek a zenekarral. Ez a közös éneklés szinte megállította az időt, és újra átélhetővé tette azokat a dalokat, amelyek Martos és környéke hagyományaiban gyökereznek. Az idősebbek és a fiatalok egyaránt lelkesen vettek részt az eseményen, hiszen mindannyian érezték, hogy a közösség és a hagyományok megőrzése fontos érték, amit tovább kell adni a jövő generációinak.

A nagy érdeklődés és az esemény sikerének hatására a szervezők, a Martosi Rendezvényliget és Népfőiskola csapata, úgy döntöttek, hogy folytatják ezt a kezdeményezést. Így a helyiek és a régió lakói biztosak lehetnek benne, hogy a martosi nótaest és mulatság a jövőben is része lesz a közösség életének. A rendezvény nemcsak az élmények miatt volt emlékezetes, hanem azért is, mert emlékeztetett arra, hogy mennyi érték és kincs rejlik a helyi kulturális hagyományokban.

Külön köszönet Kiss Mártonnak, aki a rendezvény legszebb pillanatait megörökítette, és így mindenki visszaidézheti a nótaest varázsát a gyönyörű fotókon keresztül.

A martosi közösség már izgatottan várja a következő évi folytatást, hiszen egyre többen érzik, hogy az ilyen események nem csak a múltat, hanem a jövőt is formálják.

A rendezvény fő támogatója: Nyitra Megye Önkormányzata

Bencze Dávid

fotók: Kiss Márton

címkék: ,
Képgaléria
Olvasta már?
KOMÁROM időjárás

Iratkozzon fel hírlevelünkreés küldjük az aktuális lapszámot.

Programajánló
Nem található esemény!
Legolvasottabb